Home > Resort Oolderhuuske mogelijk naar rechter om waterschade

Resort Oolderhuuske mogelijk naar rechter om waterschade

aug 23, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“Je kunt gewoon niet zeggen: de boeren zitten in de uiterwaarden en krijgen hun schade na een dag lobbyen wel vergoed, en jullie zitten in de uiterwaarden maar krijgen niets”, stelt eigenaar Perry Houkes in de Nieuwsshow op L1 Radio.

De schade die Resort Marina Oolderhuuske heeft opgelopen door de watersnood is inmiddels opgelopen tot bijna twee miljoen euro. “De schade is groter dan we in eerste instantie gedacht hadden. Van het sanitairgebouw breekt inmiddels de hele wand uit elkaar, dus dat wordt ‘m niet meer”, vertelt Houkes. “Alleen de schade aan de chalets is al meer dan 500.000 euro.”

Van de verzekering hoeft Perry Houkes niks te verwachten. “We hebben alles verzekerd wat mogelijk is, maar geen enkele verzekeraar dekt elementaire schade.”

En ook de uitkering van het Rijk via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen lijkt aan het vakantieresort voorbij te gaan. “Onze branche wordt volledig buitengesloten. De waterschade valt volgens de reglementen onder ondernemersrisico”, legt Houkes uit. En daar is de resorteigenaar boos over.

Boeren met landbouwgrond in de uiterwaarden zijn volgens die regels ook uitgesloten van een schadevergoeding voor de verpeste oogst, maar na een flinke lobby van de Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland krijgen zij nu toch compensatie voor de waterschade.

Houkes vindt het “schandalig” dat het Rijk dat onderscheid maakt tussen ondernemers. “De boeren krijgen de schade wel vergoed omdat het hoogwater in de zomer kwam in plaats van in de winter. Maar dat geldt ook voor ons. Ik denk: gelijke monniken, gelijke kappen. Onze schade is waarschijnlijk vele malen groter dan een oogst die verloren is gegaan.”

Resort Marina Oolderhuuske heeft inmiddels een advocaat en een verzekeringsexpert ingeschakeld om te bekijken hoe een eventuele claim voor de Staat ingevuld moet worden.

Bron: 1Limburg Nieuws