Home > Psychische hulp voor slachtoffer ‘gruwelijke’ bewindvoerder

Psychische hulp voor slachtoffer ‘gruwelijke’ bewindvoerder

aug 24, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Tenminste één van de 178 slachtoffers belandde in de psychische hulpverlening door de praktijken van D.

De oud-bewindvoerder staat dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch voor de diefstal van in totaal zo’n 300.000 euro van zijn cliënten. De slachtoffers waren mensen in de schuldsanering, en waren door de rechtbank in Maastricht aan D. toegewezen om juist uit de schulden te komen.

“Ik kan er met mijn verstand niet bij”, vertelt Roger, een de slachtoffers aan L1. “Ik kwam in de schuldsanering na een scheiding. Ons huis hebben we moeten verkopen, maar omdat het onder water stond, bleven we achter met een restschuld. Onze bewindvoerder was D. Ik heb maandenlang overgewerkt, voor 80 euro extra in de week, om de schulden te kunnen betalen. Alles wat ik had opgebouwd was ineens weg. En 7000 euro is op zo’n moment een belachelijk groot bedrag.”

De zaak kwam in 2018 aan het licht toen D. wroeging kreeg en zijn diefstal opbiechtte bij de rechtbank. Die ontsloeg hem op staande voet en begon een onderzoek, dat door gebrek aan capaciteit jarenlang is blijven liggen.

Roger noemt het ‘gruwelijk’ dat de bewindvoerder hem is toegewezen door de rechtbank in Maastricht. “Die man heeft tonnen gestolen van zijn cliënten, ik begrijp niet dat de rechtbank zoiets niet beter heeft afgedekt.” Juist omdat de verdachte werkte voor de rechtbank in Limburg, wordt de zaak behandeld in Den Bosch. Roger is bij de zitting aanwezig omdat hij zo de zaak wil afsluiten. “Door deze hele toestand heb ik psychische problemen gekregen. Ik heb me laten behandelen, ik heb medicatie gehad maar ik heb het nooit los kunnen laten. Ik hoop dat ik dat nu wel kan.”

Bureau Slachtofferhulp is ook bij de zitting aanwezig en eist namens vier gedupeerden bedragen van 400 tot 4000 euro. Het grootste deel van de slachtoffers heeft inmiddels geen geld meer tegoed van D.

De verdachte zelf zat bij aanvang van de zitting er nog onbewogen bij, maar toen hij op verzoek van de rechter begon te vertellen over wat hij heeft gedaan, kwamen de tranen. De slachtoffers keken schamper toe hoe de verdachte een doos tissues kreeg van de bode.

Roel D. was van mei 2015 tot april 2018 actief als bewindvoerder in het zuiden van de provincie. In die periode vergokte hij jaarlijks al enorme bedragen: van 100.000 euro in 2015 tot meer dan 400.000 euro in 2017. Af en toe won hij ook wel iets terug, maar dat kon de gaten niet dichten.

Aanvankelijk boekte hij nog alleen af en toe een voorschot over op zijn eigen salaris, maar vanaf januari 2018 was het hek van de dam en boekte hij rücksichtslos enorme bedragen van zijn sanieten (zo heten cliënten van een bewindvoerder officieel) over naar zijn eigen rekening. Dat geld ging vervolgens op in het casino. Of hij vergokte het online.

Bron: 1Limburg Nieuws