Home > Schoonmaak hoogwater: 3850 vrijwilligers, 137.000 kilo troep

Schoonmaak hoogwater: 3850 vrijwilligers, 137.000 kilo troep

aug 24, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat melden Natuurmonumenten en Maas Cleanup die verantwoordelijk waren voor de schoonmaakacties.

Het opruimen had nogal wat voeten in de aarde, omdat het overstroomde gebied pas na enige tijd weer begaanbaar was voor de schoonmaakploegen. Drijfzand, het gevaar van achtergebleven chemicaliën en bomen die op omvallen stonden, maakten het de eerste dagen onveilig om te beginnen met opruimen. Ook werden eerst kadavers geruimd voor vrijwilligers de oevers en uiterwaarden mochten betreden.

De grootste schoonmaakdag, met een kleine 2000 vrijwilligers, was dan ook pas op 14 augustus. Dat is een maand na de overstromingen.

Grote stukken afval zoals koelkasten, tuinmeubilair en pallets zijn veelal door aannemers met groot materieel verwijderd. De vrijwilligers hebben zich daarna met handschoenen, vuilniszakken en grijpertjes gestort op de kleinere stukken afval. Daarmee komt de totale hoeveelheid opgeruimd afval op meer dan een miljoen kilo.

Van de Maasoevers is inmiddels zo’n 90 kilometer weer schoon. Daarmee zijn de meeste natuurgebieden weer toegankelijk, al zijn er ook nog stukken die niet zijn schoongemaakt. Ook is het mogelijk dat er op sommige plekken nog afval verborgen ligt onder het slib.

Bron: 1Limburg Nieuws