Home > Judoscheidsrechter neemt speciale munt mee naar Paralympics

Judoscheidsrechter neemt speciale munt mee naar Paralympics

aug 25, 2021 | 1Limburg, Sport

Het toeval wil dat er dit jaar een Nederlandse munt is geslagen van Geesink en de befaamde houtgreep die hij toen op de Olympische Spelen maakte. “Toen ik zag dat die uitgebracht werd, heb ik meteen een stapeltje besteld om die mee te kunnen nemen naar Japan.”

De unieke munt is meegegaan in de koffer van Ramaekers. Hij wil die in Tokio aan collega’s en vrijwilligers geven. “Zij sloven zich al maanden uit om van de Olympische Spelen en Paralympische Spelen een succes te maken. Hoe gaaf is het dan om zo’n heel klein ding te kunnen geven als dank voor hun inspanningen”, vindt hij.

Volgens de judoscheidsrechter was de winst van judoka Geesink legendarisch. “Hij is niet zozeer bekend geworden door zijn winst, maar met name de respectvolle manier waarmee hij met die overwinning omging. Geesink wilde de Nederlandse fans, coaches en andere teamgenoten van de mat houden. Tot de dag van vandaag heeft Nederland daar profijt van”, denkt de Beeselnaar.

Vrijdag staat hij zelf in de Budokan, weliswaar als scheidsrechter, maar toch. “Ik vind het niet spannend, maar ik ben wel . Op het laatste moment zal je wel wat spanning hebben als je in die zaal staat en je bent aan het oefenen. Je hebt ook wat wedstrijdspanning nodig, maar ik heb geen zenuwen of iets dergelijks. Ik heb er vooral heel erg zin in.”

Er ging wel een heel proces aan vooraf om naar Tokio te mogen gaan. “De voorbereiding is er een met heel veel documenten. We geven al twee weken onze lichaamstemperatuur dagelijks door, ook of je in aanraking bent gekomen met mensen die besmet zijn.”

In Tokio zelf zijn er weer andere activiteiten. “We gaan daar eerst naar een klerenmaker of een groot magazijn waar de kleding wordt aangemeten. De maten hebben we een tijd geleden al moeten doorgeven. Dus ik moest de afgelopen weken hardlopen om te zorgen dat die maten die ik toen heb doorgegeven nog steeds kloppen.”

Ramaekers gaat voor het eerst naar de Paralympics. Hij stond als scheidsrechter wel vaker op de mat tijdens internationale evenementen, maar dat was met name met jeugdjudoka’s. “Dat helpt wel. Je hebt wat ervaring in je tas. Dan weet je wat je te wachten staat.”

Een spandoek van Judoclub Reuver om Raemakers veel succes te wensen, hangt aan de gevel van het gemeentehuis. “Dat meeleven vanuit de verenigingen, de gemeenschap, de familie en de vrienden is tof om te ervaren. Het zou een vliegtuig vol opleveren met mensen die mijn koffer willen dragen. Dat gaat helaas niet. Niemand mag mee, ook mijn vrouw en kinderen niet. Hoe graag ze ook naar Japan hadden willen gaan.”

Hij kijkt het meest uit naar de beleving van de sporter. “Het mooiste is de opoffering die sporters hebben gedaan en die je tot uiting ziet komen in de resultaten. Het vieren, maar ook het verdriet. De tegenstelling van die emoties. Daar kijk ik het meest naar uit. Voor mij is het allerbelangrijkste om met het team van 11 andere scheidsrechters te zorgen dat de beste beslissingen genomen worden en de juiste winnaar van de mat af gaat.”

Bron: 1Limburg Sportnieuws