Home > Criteria waterschade versoepeld: deadline projecten verlengd

Criteria waterschade versoepeld: deadline projecten verlengd

aug 26, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat laat penningmeester Lodewijk van der Kroft van het Nationaal Rampenfonds weten.

Het Nationaal Rampenfonds (NRF) komt tot dit besluit nadat een aantal schrijnende gevallen niet onder de geldende regeling bleek te vallen. Gemeenten hadden als criterium van “ernstige schade” gemeld dat er sprake moest zijn van waterschade “op minimaal plinthoogte”. Expliciet werden “schades aan kelder, berging en/of tuin” uitgesloten. Dat is niet langer het geval.

“Onze intentie was altijd om er een ruimhartige regeling van te maken”, zo vertelt Lodewijk van der Kroft. “Er waren bijvoorbeeld mensen met waterschade in de kelder, waar de wasmachine, wasdroger of elektrische verbindingen onbruikbaar bleken na de overstroming. Die zouden ook onder de regeling moeten vallen, maar nu kwamen ze niet in aanmerking voor een vergoeding. Daarom vragen we de gemeenten om de tekst aan te passen om de oorspronkelijke doelstelling te verduidelijken.”

De teksten op de websites van een aantal gemeenten zijn ondertussen aangepast. “We wilden een solidair gebaar maken met deze tegemoetkoming in de kosten. We wilden dat het geld echt bij de mensen zelf terecht zou komen. Maar uitvoerders hebben criteria nodig en dan kan dit gebeuren”, zo verklaart Van der Kroft de verwarring.

Ondertussen blijkt ook de achter te blijven bij de eerste schattingen. Het Nationaal Rampenfonds reserveert een substantieel deel van de opbrengst van ruim 11 miljoen euro voor maatschappelijke organisaties. De bijdrages zijn bedoeld voor “kleinschalige projecten die ertoe dienen dat de lokale samenleving een extra steuntje in de rug krijgt. Burgerinitiatieven die lokale noden helpen lenigen”, aldus het NRF.

Tot nog toe is er slechts een tiental projecten ingediend, zegt Van der Kroft. Volgens de penningmeester heeft dat alles te maken met het tijdstip van de nieuwe van de nationale overheid. Die wet is afgelopen maand gepubliceerd, waardoor veel organisaties pas sinds kort zicht hebben op de vergoeding van de schade. Om die reden wil het Rampenfonds de inschrijftermijn voor de maatschappelijke organisaties eventueel oplengen. De deadline was 1 oktober, dat wordt waarschijnlijk 1 januari. “Mocht het nodig zijn, dan denken we inderdaad aan het openstelling van de regeling met een aantal maanden”, bevestigt de penningmeester. De projecten worden beoordeeld door een die wordt voorgezeten door Tof Thissen .

Het benefietconcert Limburg Oet de Drup bracht 100.000 euro op, zo bleek woensdagavond. De opbrengst van het concert wordt samengevoegd met de 2 miljoen euro die Omroep Max eerder ophaalde voor de Limburgse gedupeerden, zo zegt Léon Keppels, voorzitter van de stichting Limburg Oet de Drup, in de Nieuwsshow van L1 Radio. “We hebben direct een comité van wijzen opgericht, dat zich gaat buigen over de bestemming van de opbrengst”, aldus Keppels.

Het , de burgemeester van Valkenburg aan de Geul. “Maar we hebben er voor gezorgd dat in het comité vertegenwoordigers zitten uit alle delen van Limburg die getroffen zijn door waterschade”, vertelt Keppels. Zo maken ook de Venlose burgemeester Antoin Scholten, MKB-voorzitter Monique Princen en burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen deel uit van het comité der wijzen. “Komende week komt er een stichting die de criteria voor de bestemming van de opbrengst gaat formuleren. Daar willen we als Stichting Oet de Drup ons niet mee bemoeien”, stelt Keppels.

Het Nationaal Rampenfonds benadrukt verder dat volledige bedrag dat is opgehaald voor de gedupeerden van de watersnood besteed wordt in Limburg.

Bron: 1Limburg Nieuws