Home > Studenten in Vaals zorgen voor geld en verjonging

Studenten in Vaals zorgen voor geld en verjonging

aug 27, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Duitse studenten vinden moeilijk een kamer in Aken vanwege een al jarenlang woningtekort daar. Vaals ligt dicht bij de universitaire RWTH-Campus in Aken en is daarmee een gewilde locatie voor investeerders en woningbouwers.

Aan de Sneeuwberglaan bouwde vastgoedontwikkelaar Xior in 2015 een tweedelige studentenresidentie voor 461 man. Nu heeft het bedrijf plannen voor een derde complex voor ruim 400 studenten aan de Selzerbeeklaan, dichtbij de bestaande studentenkamers. Wel zal het nog enkele jaren kunnen duren voor dat plan rond is.

De Vaalser gemeenschap mengt niet veel met de Duitse bewoners. De studenten wonen wel in Limburg, maar leven met name in Aken waardoor eigenlijk alleen de lokale supermarkt er echt van profiteert. Dat blijkt uit een enquête onder bewoners.

Voor de Duitse studenten is Vaals ook aantrekkelijk omdat het gunstigere, Nederlandse huursubsidiesysteem daar geldt.

De studenten zorgen wel voor een ander straatbeeld in Vaals. “Je komt overal jongere mensen tegen met een rugzak om. De gemiddelde leeftijd zakt, wat voor een gemeente als Vaals heel welkom is”, vertelt locoburgemeester en wethouder van financiën Jean-Paul Kompier.

Jonge, buitenlandse studenten leveren namelijk geld op voor de gemeente die het financieel lastig heeft. Vaals krijgt per inwoner 266 euro uit het Gemeentefonds. Daar komt voor een inwoner onder achttien jaar 1196 euro bovenop. Voor een student ontvangt de gemeente tussen de 1000 en 1700 euro. “Dat is heel erg veel geld voor onze gemeente”, legt Kompier uit. Een nieuw complex voor ruim 400 studenten is volgens hem dan ook welkom.

Niet iedereen is enthousiast over de plannen. Een van lokale partij Nuj Lies om studentenwoningen te bouwen op een braakliggend stuk grond achter de Lidl, behaalde in juni geen meerderheid. Vaals kampt namelijk ook met een tekort aan seniorenwoningen. Dat vinden sommige politici belangrijker dan Duitse studenten. Seniorenwoningen leveren echter een stuk minder geld op.

Bron: 1Limburg Nieuws