Home > Artsen: ‘Helmplicht voor rijden met elektrische fiets’

Artsen: ‘Helmplicht voor rijden met elektrische fiets’

aug 27, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Aries deed zijn uitspraken bij de aankondiging van Stig Broeckx over zijn terugkeer op de fiets. De Belgische wielrenner kwam in 2016 hard ten val, en lag vijf maanden in coma. Om aandacht te vragen voor hersenletsel, is Broeckx ambassadeur van het Limburgse fonds Hersenstrijd. “Er zijn onvoldoende middelen voor onderzoek”, zo zegt Broeckx vrijdag in het Shimano Experience Center in Valkenburg.

Het fonds Hersenstrijd wil meer urgentie voor hersenletsel op de IC. Aries ziet als neuroloog/intensivist steeds meer oudere fietsers op de IC. “Er zijn dit jaar 230 fietsers overleden. Dat aantal is in de afgelopen twintig jaar nooit zo hoog geweest. We zien bij de slachtoffers op de IC steeds meer hersenletsel. Daarvan zijn er steeds meer e-bikers”.

Het aantal slachtoffers op de fiets steeg 26 procent afgelopen jaar. Van de fietsdoden verongelukte 32 procent op een e-bike, in 2019 was dat nog 28 procent. In driekwart van de dodelijke fietsongelukken betrof het mensen boven de 60 jaar. “Vroeger zagen we op de IC’s vooral veel jonge mannen met te veel testosteron. Dat is de afgelopen jaren totaal veranderd. De jongeren zijn er nog, maar er zijn veel meer ouderen bijgekomen. En als die ouderen op de IC komen, hebben ze veel minder reserve. Dan is de herstelkans veel kleiner.”

De fietsersbond deed eerder . Een van de conclusies in het rapport was dat 40 procent van de e-bikers zegt te zullen stoppen met fietsen als ze een helm op moeten. dat een helmplicht zou leiden tot 85 minder doden. “We hebben met een grote groep artsen, zowel longartsen, traumatologen als neurochirurgen, besloten om nog een keer gezamenlijk te pleiten voor het dragen van een helm. Als dat niet werkt, moeten we de politiek een helmplicht laten invoeren”.

De bezoekers van de Shimano Experience vonden ondertussen inspiratie in de woorden van Stig Broeckx. Zes jaar na zijn ongeval, kondigde Broeckx een nieuwe stap aan in zijn revalidatie. Hij gaat 30 kilometer fietsen in de Hel van de Kempen, een koers op zijn geboortegrond. Als . “Zeg nooit nooit”, aldus Stig, waarvan artsen niet dachten dat hij uberhaupt ooit nog uit bed zou komen. “Het fietsen is voor mij nu vooral zwaar in het hoofd. niet in de benen. Ik moet veel dingen tegelijk doen, evenwicht houden, op de weg letten, trappen. Maar ik ga het proberen.”

Bron: 1Limburg Nieuws