Home > Na 77 jaar hopen op resten Britse bommenwerper in weiland

Na 77 jaar hopen op resten Britse bommenwerper in weiland

sep 3, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“We hopen hier wat kleine onderdelen te vinden van de bommenwerper”, zegt hobby-onderzoeker Bas Bruls. “De onderdelen kunnen we vervolgens op 18 september laten zien tijdens de Memorial Walk.”

In de afgelopen 77 jaar is nooit gezocht in het weiland. Nadat het vliegtuig neerstortte , werd de omgeving afgezet door de Amerikanen. De grootste wrakstukken zijn toen al geborgen. “Maar je weet nooit wat er nog in de bodem zit. Dat maakt het spannend”, aldus Bruls.

Binnen een halfuur is het al raak. “We hebben stukjes aluminium van de buitenkant van het vliegtuig en koperen leidingen. Op ieder stukje staat een serienummer. Dat kunnen we vervolgens op een website invoeren en achterhalen wat voor onderdeel het is geweest.” Bruls is al twee maanden bezig met het vooronderzoek. Verder probeert hij te achterhalen of er nog nabestaanden zijn van de piloten die destijds aan boord van het vliegtuig waren. “Ik doe al vijftien jaar zulke onderzoeken. Het fascineert me om me te verdiepen in de verhalen die destijds hier zijn gebeurd.”

77 jaar geleden crashte de Engelse Halifax bommenwerper achter de boerderij van familie Snijders. Jo Snijders was zes jaar oud en kan zich het moment nog goed herinneren: “In de nacht werd ik wakker van het geluid. Het vliegtuig was terug op weg vanuit Duitsland, maar een van de motoren was kapot en het moest hier een noodlanding maken”, vertelt Snijders. “Dit gedeelte was al bevrijd, maar bijvoorbeeld Kerkrade nog niet. Daarom probeerde de piloot hier te landen.

Volgens Snijders daalde het vliegtuig te vroeg waardoor het een aantal bomen raakte. Vervolgens is het in een weiland achter de boerderij gecrasht. “In de ochtend toen ik wakker werd zag ik het vliegtuig liggen”, vertelt de 83-jarige Snijders. De piloot en navigator hadden de crash niet overleefd. De andere vijf bemanningsleden waren boven bezet gebied uit het vliegtuig gesprongen . Die zijn tot aan het einde van de oorlog krijgsgevangenen geweest.

Op 18 september wordt in Wijnandsrade een Memorial Day georganiseerd waarbij bezoekers langs verschillende plekken wandelen waar in de oorlog vliegtuigen zijn neergestort. “We staan stil bij wat er toen is gebeurd en wat voor heftige periode het was. Met name de jeugd willen wij aanspreken omdat we hopen te realiseren dat het niet vanzelfsprekend is dat wij een zo’n vrij land leven als nu”, vertelt organisator Paul van Zwijndrecht.

Bron: 1Limburg Nieuws