Home > De F1-terugkeer op Zandvoort is nu al bijzonder

De F1-terugkeer op Zandvoort is nu al bijzonder

sep 3, 2021 | 1Limburg, Sport

Want de opkomst van Max Verstappen en zijn alsmaar groeiende achterban waren weliswaar nodig om de koningsklasse van de autosport terug te laten keren in Zandvoort, maar het circuit heeft een rijke historie die nu een passend vervolg krijgt.

Er werden immers al 31 Formule 1-races verreden in Zandvoort. Om dat aantal in perspectief te plaatsen: er zijn slechts tien circuits waar de F1 vaker te gast was. Die races zijn wel lang geleden, want ze vonden allemaal tussen 1952 en 1985 plaats. De 36 jaar die tussen de vorige en de huidige editie van de Grand Prix van Nederland zitten, zijn een wereldwijd record.

En vrijwel alle grote namen uit de periode dat de Formule 1 in Zandvoort reed, wisten er te winnen. Twaalf verschillende wereldkampioenen, met in totaal 30 wereldtitels, kwamen één of meerdere keren als eerste over de streep in Zandvoort. De grote Jim Clark won er het vaakst – vier keer – en James Hunt en Graham Hill wonnen in Zandvoort hun eerste F1-race. De laatste racewinnaar in de Noord-Hollandse duinen is misschien nog de meest legendarische: Niki Lauda.

Dat is een naam die de grote meneren in de Formule 1 van nu maar al te graag zouden opvolgen. Dat gaan de coureurs anno 2021 wel op een behoorlijk gewijzigd circuit doen ten opzichte van hun voorgangers. De huidige lay-out is de vijfde in Zandvoort waar de Formule 1 op racet, een baan die nu gekenmerkt wordt door een nieuwe asfaltlaag, een her en der verbreed rijvlak, een verlengde pitsstraat en twee kombochten.

Het was de bedoeling dat in de tweede kombocht – de laatste curve vóór start/finish die bekendstaat als de Arie Luyendyk-bocht – de achtervleugel opengeklapt zou worden, maar de FIA beoordeelde dat plan in de afgelopen dagen alsnog als ’te riskant’. Dat laat onverlet dat de snelste raceronde dit weekend verpulverd gaat worden. Die staat nu nog op naam van Alain Prost (1.16,538), maar zal verder richting de minuut kruipen.

Voor Max Verstappen wordt het ongetwijfeld een bijzonder weekend. Hij gaat voor het eerst in zijn Formule 1-carrière een race in eigen land rijden en weet dat niet de meerderheid, maar een nóg groter aandeel van de fans hem zal steunen. Er zal dus een oranje zee pal naast de Noordzee ontstaan.

Maar ook óp de baan treft Verstappen een fan: koning Willem Alexander en koningin Máxima zullen op zondag de race bezoeken en de koning zal voorafgaand aan de wedstrijd op het asfalt Verstappen ontmoeten. De neef van de koning die tevens circuiteigenaar is, prins Bernhard, ontmoette donderdag al een aantal coureurs, onder wie regerend wereldkampioen en Verstappen-rivaal Lewis Hamilton.

Het raceweekend begint vrijdag om 11:30 uur met de eerste vrije training, gevolgd door de tweede vrije training om 15:00 uur. Zaterdag staan om 12:00 uur de derde vrije training en om 15:00 uur de kwalificatie op de rol, waarna zondag om 15:00 uur de race verreden wordt. Die race is live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.

Bron: 1Limburg Sportnieuws