Home > 15.000 betalende bezoekers voor Cultura Nova

15.000 betalende bezoekers voor Cultura Nova

sep 5, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Daarmee is 85 procent van de beschikbare toegangskaarten aan de man gebracht. De jubileumeditie is op vrijdag 27 augustus van start gegaan en is zondagavond afgesloten. Het evenement telde 300 voorstellingen door 60 gezelschappen en er waren in totaal 30 premières.

Een flink aantal voorstellingen was uitverkocht. Meest in het oog springt de serie van 17 uitvoeringen door . Die had alle 17 keer het maximum aantal toeschouwers bij de voorstelling Cinema Royal in de Heerlense Royal-bioscoop.

Festivaldirecteur Rocco Malherbe kijkt, ondanks de coronarestricties, tevreden terug op de dertigste editie van Cultura Nova. “Al had ik het natuurlijk veel liever aangeboden zonder maatregelen, zonder anderhalve meter.”

Door die coronaregel heeft het festival maar een kwart van de beschikbare theaterstoelen kunnen verkopen. Wat Malherbe betreft is de anderhalvemeterregel eenmalig. “Als ik iets te wensen heb, is dat het wel.” Niettemin is hij met het resultaat hartstikke blij. “Artiesten en bezoekers zijn lovend. Je merkt dat de ontmoeting te lang weg is geweest. Artiesten zijn blij dat ze weer op kunnen treden en applaus mogen ontvangen.”

Toch ontkwam ook Cultura Nova niet aan het coronavirus. Achter de schermen is donderdag bij drie medewerkers een besmetting vastgesteld. Dat trio heeft geen contact gehad met het publiek en de werkzaamheden zijn overgenomen door collega’s. De besmettingen hebben geen gevolgen had voor het festival. Het is ook bij deze drie geregistreerde besmettingen gebleven. In totaal zijn er 300 medewerkers en vrijwilligers achter de schermen aan het werk bij het festival.

:

Uiteindelijk heeft Cultura Nova een veelvoud van 15.000 toeschouwers ontvangen. Een substantieel aantal concerten, workshops, optredens, masterclasses en lezingen is namelijk gratis toegankelijk. “Die totaaltelling heb ik nog niet”, zegt Malherbe.

De festivalorganisatie is alweer druk bezig met de 31ste editie van Cultura Nova. “We bereiden ‘m voor zonder maatregelen”, zegt de festivaldirecteur. Een concreet tipje van de sluier wil Malherbe nog niet geven. “Ik beloof een fantastische 31ste editie. Laat jullie maar verrassen.”

heeft 10 dagen verslag gedaan vanaf het festivalterrein.

Bron: 1Limburg Nieuws