Home > Noodkreet Zuyderland: ‘Er zijn te veel ongevaccineerden’

Noodkreet Zuyderland: ‘Er zijn te veel ongevaccineerden’

sep 7, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Jongen uit zijn zorgen in een open brief aan de demissionaire regering. De problemen worden volgens Jongen veroorzaakt door een aantal verschillende zaken die samen voor die ‘giftige mix’ zullen zorgen.

Zo verwacht hij een stevige opleving van het aantal COVID-patiënten in de ziekenhuizen. “Er zijn gewoon te veel ongevaccineerden”, stelt hij in de brief. Volgens hem is 90 procent van de opgenomen coronapatiënten niet of niet volledig gevaccineerd. “Op dit moment is het voor veel ziekenhuizen al pompen of verzuipen om zowel de gewone ziekenhuiszorg te leveren als de stevige aantallen COVID-patiënten te verzorgen.”

Jongen vindt dat de regering steviger moet aandringen op vaccineren. “Het laten betalen voor testen is daarbij een goede stap”, stelt hij. Bijvoorbeeld door een geldige QR-code verplicht te stellen voor restaurant- of terrasbezoek stimuleer je mensen om toch de prikken te halen.

Ook het inhalen van de zorgachterstand die door de coronapandemie is ontstaan, baart hem zorgen. “De druk is enorm. We voelen ons zeer verantwoordelijk om zorgachterstanden in te halen, maar het is op dit moment uiterst ingewikkeld. We hebben eenvoudigweg te weinig beschikbaar personeel”, stelt hij.

De medewerkers en artsen zijn bovendien “emotioneel en fysiek moe en leeg van de afgelopen anderhalf jaar waarin ze volle bak en onder hoge druk met zwaar zieke patiënten hebben gewerkt”.

Met de vakbonden zijn de ziekenhuizen bovendien verwikkeld in fikse onderhandelingen over de cao. De vakbonden eisen een forse salarisverhoging en verbetering van de arbeidsomstandigheden. Hoewel Jongen vindt dat het personeel die waardering verdiend, brengt het de ziekenhuizen financieel in een lastig pakket.

Er moet daarom meer geld naar de zorg, stelt Jongen. “We hebben wat extra nodig om ons personeel te laten zien dat de extra zware én blijvende belasting door de COVID-pandemie door de samenleving wordt gezien en gewaardeerd.”

Bron: 1Limburg Nieuws