Home > Aantal coronabesmettingen weer iets omhoog

Aantal coronabesmettingen weer iets omhoog

sep 7, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van de 796 besmettingen in de laatste week van augustus, zo blijkt uit gegevens van het RIVM.

De verschillen tussen de Limburgse veiligheidsregio’s zijn klein. In zowel Zuid-Limburg als in Noord- en Midden-Limburg lag het aantal besmettingen per 100.000 inwoners rond de 85. Zwaarst getroffen gemeente is Roermond, waar 77 mensen corona bleken te hebben. Dat komt neer op 132 mensen per 100.000.

Het coronavirus eiste de afgelopen week drie Limburgse levens, fors minder dan de elf levens die eind augustus te betreuren waren. In de Limburgse ziekenhuizen werden de afgelopen week elf mensen met covidklachten opgenomen, waar dat er een week eerder nog maar vijf waren.

In heel Nederland blijft het coronavirus zich ongeveer in hetzelfde tempo verspreiden als de afgelopen weken. In Nederland testten de afgelopen zeven dagen 17.890 mensen positief op het virus. Dat is een fractie meer dan vorige week, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 17.575 besmettingen noteerde. Ook dat was een minieme toename. Het reproductiegetal is volgens berekeningen van het instituut weer net onder de 1 uitgekomen, op 0,98.

Driekwart van de mensen van wie de vermoedelijke plek bekend is waar ze het virus opliepen, raakte thuis besmet of tijdens een bezoek in de thuissituatie. Nu de scholen in het hele land weer open zijn na de zomervakantie, stijgt hun aandeel in de besmettingen ook weer. In Limburg is dat nog niet het geval, maar in regio’s waar de scholen wel al langer open zijn, vertaalt zich dat ook in de cijfers. Een op de acht van de herleide coronabesmettingen (12,5 procent) in Nederland gebeurde afgelopen week op school of op de kinderopvang. Overigens is in de meeste gevallen niet bekend waar iemand het virus opliep.

Van de mensen die afgelopen week positief testten, was 13,9 procent in de twee weken daarvoor in het buitenland geweest. Vooral in Turkije liepen relatief veel mensen het virus vermoedelijk op: 659 mensen die positief testten waren daar geweest. Dat is ruim een kwart van het totaal. Na Turkije volgen Marokko, Duitsland en Spanje.

Bron: 1Limburg Nieuws