Home > GGD: ‘Lage vaccinatiegraad is geen onwil maar gemak’

GGD: ‘Lage vaccinatiegraad is geen onwil maar gemak’

sep 8, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Een onderdeel van het bron- en contactonderzoek is de vraag waarom mensen zich niet hebben gevaccineerd.

Uit die gesprekken blijkt dat er vaak geen sprake is van onwil. “Als een vaccinatielocatie niet dicht bij huis is, gaan mensen uit gemak geen prik halen”, vertelt een woordvoerder van de GGD Zuid-Limburg. Bij jonge mensen merkt de GGD Zuid-Limburg dat er een ‘ver van hun bed’ houding is. “Ze zijn jong en worden niet ziek, en zien zodoende geen noodzaak zich te vaccineren.”

Het verstrekken van informatie blijft een belangrijk onderdeel van de vaccinatiestrategie van de GGD. Huisarts Kay Liedekerke, huisarts in Geleen en coördinator Covid van de huisartsen in de Westelijke Mijnstreek, verwijst echte twijfelaars naar websites waar informatie te vinden is over vaccineren. Zowel GGD Zuid-Limburg en Liedekerke voeren geen gesprek met mensen die radicaal tegen vaccinatie zijn. “Anti-vaxxers peilen wel eens bij ons, maar het komt zelden tot een gesprek”, aldus de woordvoerder.

“Het net sluit zich voor ongevaccineerden. Binnenkort moeten mensen in Duitsland betalen om zich te laten testen. Dat zal effect hebben op de lage vaccinatiegraad in Vaals”, meldt GGD Zuid-Limburg. Veel mensen die in Vaals wonen, werken in Duitsland.

Vanaf maandag is er acht dagen een pop-up priklocatie in wijkcentrum De Linde in Geleen. Daar kunnen mensen op verschillende tijdstippen terecht voor een prik. De keuze voor deze locatie is mede gebaseerd op cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en gesprekken met huisartsen. Zodra een locatie gekozen is, start GGD Zuid-Limburg samen met gemeente, jongerenwerkers en huisartsen een fijnmazige informatie campagne.

Bron: 1Limburg Nieuws