Home > Onderwereldmakelaar: ‘Mijn gezin en ik zijn bedreigd’

Onderwereldmakelaar: ‘Mijn gezin en ik zijn bedreigd’

sep 9, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat heeft de Zeeuwse onderwereldmakelaar verklaard tegenover de politie. Max zit sinds enkele maanden in voorarrest.

De zestiger hoopte dat hij naar huis mocht nadat hij zijn verklaring had afgelegd. Hij had immers gezwegen of zelfs ontkend tijdens de eerste maanden van zijn gevangenschap. Max moest afgelopen week voor de rechter in Zwolle verschijnen voor betrokkenheid bij zeven hennepplantages en zijn advocaat Peer Szymkowiak vroeg het voorarrest te schorsen. De rechter besloot echter anders.

Dat had met name te maken met de omvang van de verdenking tegen Max. Alleen al deze hennepzaak draait om zeven plantages met in totaal 5151 planten. Daarnaast duikt zijn naam overal in Nederland op; in dit hennepdossier huurde hij panden in Deest, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Son en Breugel en Staphorst.

Max regelde volgens justitie de panden en liet daar anderen hun criminele praktijken verrichten. Zij betaalden weer huur aan Max, veelal met cash geld.

Die strategie zag justitie eerder in het Drentse dorp Eext, waar een schuur werd omgebouwd tot lab om synthetische drugs te maken. In april werd Max tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het verhuren van die schuur. De Zeeuw verhuurde ook een loods in Hoensbroek die tot illegale sigarettenfabriek werd omgetoverd. Daar zijn in maart 21 mensen aangehouden.

Volgens Max deed hij dit alles dus onder druk van zware criminelen. Zo zou er een wapen tegen zijn hoofd zijn gezet en werd Max een foto van zijn gezin getoond, om hem er even aan te herinneren wat hij te verliezen heeft. De zestiger verdiende zijn brood als bouwadviseur en was daarom thuis in de woningmarkt. Dat maakte dat deze criminelen hem interessant vonden. Max heeft ze overigens niet bij naam genoemd, waardoor zijn verklaring moeilijk te toetsen is voor opsporingsdiensten.

Bron: 1Limburg Nieuws