Home > Video: Krijgt Echt-Susteren vijf zonneparken?

Video: Krijgt Echt-Susteren vijf zonneparken?

sep 9, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Er zijn maar een paar kleine wijzigingen aan de plannen gedaan. Het is afwachten of de gemeenteraad dat voorstel ook overneemt, die stemt donderdagavond erover.

De meeste zienswijzen gaan over het feit dat alle zonneparken op vruchtbare landbouwgrond komen. Mensen vroegen zich af of de gemeente wel genoeg naar andere plekken had gekeken, zoals daken. “Een groot aantal daken is niet geschikt voor zonnepanelen op dit moment”, legt wethouder Hub Meuwissen uit. Hij onderzoekt of het voor de toekomst juridisch mogelijk is om bij nieuwbouw zonnepanelen op het dak te verplichten.

Daarnaast wordt nog onderzocht of een zonnepark op het voormalige rangeerterrein in Susteren haalbaar is. De gemeente heeft met Rijkswaterstaat besproken of er zonnepanelen in de berm langs de snelweg mogen komen, maar dat wil Rijkswaterstaat niet.

De wethouder geeft aan dat ambtenaren al in 2018 met omwonenden zijn gaan praten over de plannen. “Vooral in het begin was er veel weerstand”, aldus Meuwissen. Nu is dat minder, dus hij denkt dat de gemeente uiteindelijk de vruchten plukt van die vroegtijdige gesprekken met omwonenden.

Een omgevingsfonds is ook opgenomen in de plannen. Dat is een kleine pleister op de wonden voor de omwonenden van de zonneparken in Koningsbosch, Maria Hoop, Sint Joost en Berkelaar. “Uiteindelijk zullen een aantal revenuen van die zonneparken in de omgeving belanden”, zegt de wethouder. Er wordt nog gekeken welke soort initiatieven geld kunnen krijgen uit dat potje.

LC Energy wil het grootste zonnepark (18,3 hectare) in de gemeente bouwen. Projectontwikkelaar Bram van der Beek legt uit dat er bij de plannen voor de zonneweide aan de Putbroekerbosweg in Maria Hoop ook is gekeken naar de omgeving. Zo wordt een rij oude bomen op het midden van het veld behouden, komt er een voedselbos op verzoek van een omwonende en is er een overgangszone van 30 meter rondom het zonnepark. “Al die zonneparken hebben wij netjes ingepast in het landschap”, aldus de duurzaamheidswethouder.

Bron: 1Limburg Nieuws