Home > Geen gevangenisstraf voor Bandidos-schutter na hoger beroep

Geen gevangenisstraf voor Bandidos-schutter na hoger beroep

sep 9, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Eerder sprak de Limburgse rechter al van noodweer en het Hof in Den Bosch nam donderdag die conclusie over.

Het voorval vond plaats in een periode dat een ruzie tussen verschillende motorclubs in Limburg zijn kookpunt naderde. Zeker vijftien leden van motorclub Bandidos kwamen naar het Sittardse café Dug Out, waar zich op dat moment slechts enkele leden van Red Devils ophielden. Red Devils is een supportclub van Hells Angels, de grote vijand van Bandidos.

Op camerabeelden is te zien hoe de Devils stevig mishandeld worden door verschillende Bandidos. Tijdens het grote Bandidosproces, dat onlangs speelde in de Maastrichtse rechtbank, zijn er voor deze vechtpartij zelfs twee clubleden veroordeeld voor poging tot doodslag. In al dat geweld besloot Theo van M., voormalig president van Red Devils, te schieten.

Hij schoot vanuit het café een keer door het raam naar buiten. Zijn schot raakte niemand, maar zorgde er wel voor dat de groep Bandidos de benen nam.

Daar waar de Limburgse rechter nog sprak van noodweerexces, dus een situatie waarin Theo haast niet anders kon, was het Hof het daar in eerste instantie niet mee eens. In hoger beroep kreeg de oud-president bijna vier jaar celstraf opgelegd, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Theo en advocaat Ivo van de Bergh gingen tegen dat arrest succesvol in cassatie.

De Hoge Raad besloot na cassatie de zaak weer terug te verwijzen naar het Hof. Dit keer luidde de slotsom anders. “De personen die werden mishandeld liepen onmiddellijk gevaar op zeer zwaar lichamelijk letsel, eventueel met de dood tot gevolg”, stelt het Hof. “We hebben vastgesteld dat er noodzaak was voor de man om de slachtoffers te verdedigen en dat niet van hem verwacht kon worden dat hij de situatie maar op zijn beloop zou laten.”

Advocaat Van de Bergh, die het cassatietraject samen met collega Tommy Straten oppakte, zegt trots te zijn. “Dat we dit als team voor elkaar hebben gekregen. Voor cliënt is dit eindelijk een afsluiting. En wat voor een.”

Bron: 1Limburg Nieuws