Home > Laatste lijmpoging tussen ‘kamp Jos Brech’ en wetenschappers

Laatste lijmpoging tussen ‘kamp Jos Brech’ en wetenschappers

sep 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Brech en advocaat Gerald Roethof verzetten zich tot dusver tegen publicatie van het boek ‘de Fietser op de hei’.

Rechtspsychologen Robert Horselenberg en Peter van Koppen doken in het dossier van de zaak Nicky Verstappen en schreven hun bevindingen op in het boek. Het was uitgerekend advocaat Roethof die de wetenschappers het dossier gaf. In ruil daarvoor wilde hij wijzigingen in de tekst kunnen aanbrengen voordat het boek naar de drukker ging.

Volgens Horselenberg en Van Koppen hadden ze echter geen groen licht nodig van de advocaat. Die mocht alleen de rode pen hanteren als het boek een negatief beeld van Brech zou schetsen. Het tegendeel lijkt het geval; de wetenschappers zijn kritisch op het onderzoek en schetsen verschillende scenario’s die in het voordeel van Brech lijken.

Op maandagmiddag om 16:30 uur komen betrokken partijen nog een laatste keer bij elkaar in Amsterdam. Tijdens dat gesprek proberen ze dichter bij elkaar te komen, om zo de gang naar de rechter te voorkomen. Slaagt de lijmpoging niet, dan zien de wetenschappers en de advocaat van Brech elkaar woensdagmorgen terug in de rechtbank.

De rechter moet dan bepalen of het boek gepubliceerd mag worden. Het kort geding wordt behandeld in de rechtbank van Haarlem en start om 10:00 uur.

De strafzaak tegen Brech loopt momenteel in hoger beroep. In november 2020 werd de vijftiger uit Simpelveld door de rechter in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen. Tegen dat vonnis ging hij in hoger beroep. Het inhoudelijke proces start op 10 november en duurt vijf dagen. In oktober zijn er bovendien nog twee inleidende zittingsdagen.

Bron: 1Limburg Nieuws