Home > Te vroeg vrijgelaten gevangene zit alsnog haar straf uit

Te vroeg vrijgelaten gevangene zit alsnog haar straf uit

sep 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

L1 bracht de fout onder de aandacht en dat leidde tot Kamervragen. In antwoord op die vragen laat demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten dat de vrouw nu vastzit.

De vrouw heeft een complexe combinatie van veroordelingen op haar naam staan; ze moest voor verschillende diefstallen, waaronder een winkeldiefstal met geweld, de gevangenis in en had bovendien nog oude straffen openstaan. In het optellen van die straffen is het fout gegaan. Zo kon het dat ze de gevangenis heeft verlaten, terwijl ze nog zeven maanden moest brommen.

In antwoord op die vragen spreekt demissionair minister Dekker van een menselijke fout. ‘Ik ben het met u eens dat het gaat om een fout die niet zou mogen voorkomen. Voor slachtoffers is dit pijnlijk. Het gaat in deze casus om een menselijke fout en dit kan helaas nooit volledig worden uitgesloten’, schrijft Dekker aan Markuszower.

Na het incident liet gevangeniswoordvoerder Robert Meijer weten dat de directie maatregelen heeft genomen. “Deze gebeurtenis is voor de directie aanleiding geweest om de interne controles en checks anders te organiseren en aan te scherpen. Zo zal de leidinggevende van de afdeling Detentie en Re-integratie voortaan meekijken, voordat het ontslagproces in gang wordt gezet.”

Bron: 1Limburg Nieuws