Home > ‘Lekkende’ dijk Julianakanaal Bunde was helemaal niet lek

‘Lekkende’ dijk Julianakanaal Bunde was helemaal niet lek

sep 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit het onderzoek ”, dat een aantal Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen heeft uitgevoerd in opdracht van het Expertisenetwerk Waterveiligheid. De studie is een eerste stap om informatie over het hoogwater te verzamelen en analyseren.

inwoners van Bunde en omliggende dorpen moesten het gebied onmiddellijk verlaten. Ook een verzorgingstehuis in Bunde werd ontruimd.

De Veiligheidsregio hield er ernstig rekening mee dat de dijk was verzwakt en ieder moment kon bezwijken. Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) zouden dan op zéér korte termijn onder water komen te staan. In allerijl werden militairen en andere hulpdiensten aangerukt om het ‘gat’ met drieduizend zandzakken en bigbags te dichten. De volgende ochtend kon het sein worden gegeven dat de situatie veilig was.

Rijkswaterstaat wil nog niet reageren op het rapport omdat de dienst nog volop bezig is met evalueren. Pas als dat is afgerond, kunnen er conclusies worden getrokken, zo meldt een woordvoerder. “Het onderzoek van Expertisenetwerk Waterveiligheid is waardevol. De onderzoeksresultaten kunnen onder meer gebruikt worden bij herstel, evaluaties, beleid en voor kennisontwikkeling.”. De rijksdienst laat weten dat de duiker in haar beheer is en dat ze deze verder gaat onderzoeken.

Bron: 1Limburg Nieuws