Home > Productie ligt weer stil bij VDL Nedcar vanwege chiptekort

Productie ligt weer stil bij VDL Nedcar vanwege chiptekort

sep 14, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Donderdag en vrijdag kan de autofabriek wel draaien, meldt het (FD). Het bedrijf kan steeds slechts een week vooruitkijken voor wat betreft de levering van materialen.

Eind augustus stelde VDL Nedcar een extra vakantieweek in vanwege de chiptekorten. Schaarste zorgt niet alleen bij BMW, het automerk dat in Born wordt gemaakt, voor problemen. Meerdere merken in de auto-industrie kampen met problemen.

Tijdens de coronapandemie nam de vraag naar chips vanuit de autosector sterk af, terwijl die juist sterk toenam vanuit de techsector, bijvoorbeeld voor smartphones en laptops voor thuiswerken. Sinds een aantal maanden is de vraag vanuit de autosector weer flink gestegen en chipbedrijven hebben moeite om aan die vraag te voldoen. Dat heeft tekorten tot gevolg.

In principe is het de bedoeling dat werknemers de tijd die ze nu noodgedwongen thuis zitten, later weer inhalen. Maar omdat er nu al zoveel productieloze dagen zijn geweest dit jaar, lijkt volledige compensatie niet meer mogelijk.

Vakbond FNV Metaal heeft met VDL Nedcar een ’tijdbank’ afgesproken waarin per werknemer maximaal 62,5 niet-gewerkte uren geplaatst kan worden die alter ingehaald moeten worden, schrijft het FD. Volgens bestuurder Ron Peters van FNV Metaal zijn er inmiddels al werknemers die de 62,5 uur hebben overschreden. Die extra uren moeten worden kwijtgescholden. De vakbond is wel in overleg met VDL Nedcar.

Het is nog onbekend hoe zwaar de productie-uitval VDL Nedcar financieel raakt. Zodra de halfjaarcijfers gepubliceerd worden, zal daar mogelijk meer over duidelijk worden.

Bron: 1Limburg Nieuws