Home > Deadline Europese steun voor Limburgse waterschade nadert

Deadline Europese steun voor Limburgse waterschade nadert

sep 16, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat meldt . Volgens het magazine is Nederland nog altijd de mogelijkheden voor een steunverzoek aan het verkennen.

De tijd begint te dringen, omdat lidstaten tot twaalf weken na een ramp de tijd hebben om een aanvraag te doen bij het Solidariteitsfonds van de Europese Unie. Dat betekent dat de deadline op 6 oktober ligt. Europarlementariër Vera Tax uit Venlo roept het demissionaire kabinet dan ook op om haast te maken met het steunverzoek. De demissionaire regeringsploeg geeft aan nog in september een besluit te nemen over het wel of niet aanvragen van Europese steun.

:

De mogelijkheden voor steun zijn beperkt, omdat het Solidariteitsfonds drempels opwerpt. Zo moet de Limburgse waterschade minimaal 1,5 procent van het Limburgse Bruto Binnenlands Product (BBP) zijn. Het Limburgse BBP bedraagt ongeveer 45 miljard euro. De schade als gevolg van het hoogwater medio juli moet dus minstens zo’n 687 miljoen euro zijn, om in aanmerking voor Europese steun te komen. Volgens Tax haalt Limburg dat minimale schadebedrag. “Alleen al in Valkenburg is de schade 400 miljoen.”

De pot met geld van het Solidariteitsfonds is voor dit jaar overigens leeg. “Er zijn veel natuurrampen geweest en het geld is sinds de uitbraak van de coronapandemie ook gebruikt voor de gezondheidscrises binnen de lidstaten”, zegt de PvdA-europarlementariër. Ze voegt eraan toe dat de lege solidariteitspot geen belemmering oplegt: “Verantwoordelijk eurocommissaris Elisa Ferreira heeft deze week toegezegd dat een aanvraag uit Nederland betaalt wordt vanuit het budget voor 2022.”

Geld uit het Solidariteitsfonds is bedoeld voor specifieke maatregelen. “Voor het herstel van infrastructuur, zoals wegen en rivierbeddingen”, zegt Tax. “Maar ook voor gezondheidszorg en onderwijs.”

Een consortium van kennisinstellingen onder leiding van TU Delft en onderzoeksinstituut noemt de overstromingen van afgelopen zomer in Limburg “extreem en ongeëvenaard”. Ook is de schade groter dan tijdens de overstromingen langs de Maas in 1993 en 1995.

:

Het consortium raamt de kosten begin september op 350 tot 600 miljoen euro. Taks verwacht dat de schade boven de 600 miljoen uitkomt. De ernstigste waterschade heeft zich voorgedaan in het Geuldal.

Bron: 1Limburg Nieuws