Home > Vrijwilligers ruimen zwerfafval op: ‘Minder plastic flesjes’

Vrijwilligers ruimen zwerfafval op: ‘Minder plastic flesjes’

sep 18, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Sinds 1 juli moet er 15 eurocent worden betaald voor kleine plasticflessen met frisdrank of water. Daardoor worden de plasticflesjes blijkbaar minder in de natuur gedumpt, maar ingeleverd bij statiegeldautomaten in de supermarkten.

“Ik krijg van iedereen te horen dat ze er minder tegenkomen. Het helpt echt”, vertelt organisator Michel van Dijke. De vrijwilligers in Sittard zijn dan ook voorstander van statiegeld op blikjes, al is belonen niet de juiste les. “Het begint bij de opvoeding, een kwestie van mentaliteit”, vertelt een vrijwilliger. Mensen van jongs af aan bewust maken dat afval niet thuishoort in de natuur.

Landelijk waren er zaterdagochtend rond 11:30 uur al 62.726 stukken afval gevonden, meldde organisator Plastic Soup Foundation. Naar verwachting wordt zondag duidelijk hoeveel afval er in totaal is opgeruimd tijdens de Cleanup. Wereldwijd doen 180 landen mee aan de opruimactie. Vorig jaar deden bijna 40.000 mensen mee in Nederland.

Plastic Soup Foundation organiseert de wereldwijde opruimdagen, waar ook de Maas Cleanup toe behoort. In augustus vond er al een extra editie van de Maas Cleanup plaats.Toen gingen er meer dan 1500 vrijwilligers op pad langs de oevers van de Maas. Ruim 100 bouwcontainers vol met aangespoeld afval werden toen opgeruimd. Veel afval daarvan was in de Maas terechtgekomen na de overstromingen in juli.

Bron: 1Limburg Nieuws