Home > Tbs’er randde drie meisjes aan: maanden celstraf geëist

Tbs’er randde drie meisjes aan: maanden celstraf geëist

sep 20, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De geboren Rotterdammer zat juist in een tbs-traject vanwege een eerdere zedenveroordeling.

Che is in 2006 veroordeeld voor het betasten van drie minderjarige meisjes in Rotterdam. Na zijn gevangenisstraf startte zijn tbs-traject en dat is tot op de dag van vandaag niet afgerond. Che had tussen 2011 en 2015 leverkanker en kon amper werken aan zijn terugkeer in de samenleving.

Ook liep hij in 2013 binnen de tbs-kliniek tegen een veroordeling aan voor het bezit van kinderporno. Sinds dertien jaar is hij patiënt van kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum.

Op 19 juni van dit jaar had de veertiger onbegeleid verlof. In Venray bezocht hij een Kruidvat-filiaal, waar hij een meisje in haar billen kneep en een ander slachtoffer bij haar borst pakte. Dat alles werd vastgelegd op camerabeelden van de winkel. Later greep hij het jongste slachtoffer in het kruis in speelgoedzaak Intertoys. Ook dat is op beeld vastgelegd.

De moeder van het jongste slachtoffer liet haar advocate maandag een verklaring voorlezen in de rechtbank. “Dit lijkt een nachtmerrie, maar het is realiteit dat mijn dochter is aangerand door een tbs’er die niet met verlof had mogen gaan. Naar mijn idee heeft de kliniek hier een fout gemaakt. Daardoor heeft mijn dochter een trauma opgelopen. En wij als ouders ook.”

Een psycholoog en sociotherapeut van De Rooyse Wissel waren maandag aanwezig bij het proces van Che. “Het effect van de behandeling lijkt nihil”, erkende de psycholoog. “Zijn behandelperspectief is vrij somber. Externe rapporteurs kijken nu of hij naar een andere kliniek wordt overgeplaatst of dat hij naar de longstay-afdeling gaat.”

De sociotherapeut gaf aan dat ze de bewuste dag niets aan Che had gemerkt. “We hebben alle checklists doorgenomen, een stevig gesprek gehad voordat hij ging. Ik laat echt niemand op verlof gaan als ik denk dat diegene een delict gaat plegen. Maar goed: hij heeft een delict gepleegd, dat betekent dat wij iets niet goed hebben gedaan. Dat moeten we gewoon erkennen.”

Che wil niets zeggen over de aanklacht, alleen dat hij de man op de genoemde camerabeelden is geweest. Uit zijn dossier blijkt dat hij in 1998 en 2006 is veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. Eerder verklaarde hij zeker vijftig meisjes tussen de vijf en veertien jaar oud te hebben betast. Hij is gediagnostiseerd met een pedofiele en een persoonlijkheidsstoornis.

Volgens de aanklager draait deze zaak niet zozeer om het bewijs, omdat volgens hem helder is dat Che de feiten heeft gepleegd, maar om de toerekeningsvatbaarheid van de Rotterdammer en wat een passende straf is. De aanklager acht negen maanden celstraf op zijn plaats. “Het is voor de ouders en de maatschappij belangrijk dat hij de komende tijd binnen zit met het etiket ‘gevangenisstraf’.”

Advocate Lotna Kleczewski pleitte maandag voor een lichtere straf. “Ik maak geen opmerkingen over het bewijs, maar cliënt heeft een stoornis en is meer gebaat bij behandeling dan bij een relatief lange gevangenisstraf.”

Bron: 1Limburg Nieuws