Home > ‘Veel erger om tegen Ajax te spelen als ze verloren hebben’

‘Veel erger om tegen Ajax te spelen als ze verloren hebben’

sep 20, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“Als Ajax het niveau haalt dat ze moeten halen, zijn we natuurlijk kansloos”, zegt de oefenmeester, die tegelijkertijd de woorden van zijn assistent-trainer aanhaalt. “Jan Wouters zei: iedereen denkt dat het erg is om tegen Ajax te spelen als ze met 9-0 gewonnen hebben, maar het is veel erger als ze verloren hebben, want dan willen ze wraak nemen voor hun nederlaag en dat is nog veel lastiger.”

Met die 9-0 doelt Ultee op de enorme draai om de oren die Ajax zaterdag aan Cambuur uitdeelde. Het was sowieso een topweek voor de Amsterdammers, want de ploeg van Erik ten Hag nam de koppositie over van het door Feyenoord geklopte PSV (0-4), en won zelf zondag in de Champions League op eclatante wijze van het Portugese Sporting: 1-5.

Waar Ajax de doelpunten aaneen rijgt, vindt Fortuna zichzelf na twee nederlagen tegen Sparta Rotterdam (3-1) en SC Heerenveen (1-0) plots terug op de vijftiende plek, weliswaar met één wedstrijd minder in de benen dan de meeste andere clubs. Fortuna is er dan ook veel aan gelegen om niet kanonnenvoer te worden en verder te zakken op de ranglijst.

De Sittardenaren zijn ze overtuigd van hun eigen kracht, maar Ultee tovert wel een speciaal strijdplan uit de hoge hoed. “We gaan niet spelen met het leukste systeem, niet met het mooiste systeem, je gaat niet voor de schoonheidsprijs. Je gaat voor een speelwijze met de meeste kans op resultaat.”

Zian Flemming maakt in ieder geval geen deel uit van dat systeem. De middenvelder annex aanvaller miste door een blessure ook al de uitwedstrijd tegen Heerenveen en stond maandag ook niet op het trainingsveld. Ivo Pinto trainde wel weer mee, maar het is nog de vraag hoeveel risico Ultee en zijn staf met de verdediger willen nemen.

Traditioneel is een confrontatie met Ajax qua resultaat voor Fortuna geen vetpot. De Sittardenaren wonnen geen één van de laatste negen duels met Ajax en verloren zelfs acht van die wedstrijden. De laatste Fortuna-overwinning dateert van 15 maart 2000, toen Matthew Amoah twee keer doel trof. Vorig seizoen leverde Fortuna in Sittard een puike partij af tegen het Ajax van onder meer de door Fortuna opgeleide Perr Schuurs, maar werd er wel met 2-1 verloren.

De wedstrijd Fortuna Sittard-Ajax begint dinsdag om 18:45 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio, waar de uitzending al om 18:30 uur begint. In de studio schuift oud-speler Roberto Lanckohr aan om zijn licht te laten schijnen over de wedstrijd.

Bron: 1Limburg Nieuws