Home > Vraagtekens bij ontsleutelen chats Schinveldse drugsbaron

Vraagtekens bij ontsleutelen chats Schinveldse drugsbaron

sep 22, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Van D. werd opgepakt dankzij het kraken van de versleutelde berichtendienst Sky ECC

Dat bleek woensdag tijdens een regiezitting in Maastricht. Van D. wordt met drie anderen verdacht van voorbereidingen voor de productie van synthetische drugs. Peter van D. en Rudi G. worden daarnaast nog verdacht van het verhandelen van 100 kilo cocaïne en een transport van hasj vanuit Spanje.

:

Vonken plaatste vraagtekens bij de handelwijze van de opsporingsdiensten. “Om versleutelde berichten te ontsleutelen heb je dringende verdenkingen nodig. Maar hoe kun je die hebben als je de berichten niet kunt lezen voordat je ze hebt ontsleuteld?”, stelde hij. “Het is een belangenafweging tussen de gebruiker van een chatdienst en de opsporingsbelangen.”

Vonken vroeg de rechtbank om inzage in de overwegingen die ten grondslag hebben gelegen aan de machtiging om de versleutelde berichten te ontsleutelen.

De zaak tegen drugsbaron Van D. en zijn medeverdachten is tot nu toe rommelig verlopen. De planning van de zaken tegen de vier liep tot nu toe niet synchroon omdat ze op verschillende tijdstippen werden opgepakt en dat heeft geleid tot versnippering. De rechtbank sprak de intentie uit om vanaf nu het tijdspad van de vier zaken gelijk te trekken om zo snel tot een inhoudelijke zitting te komen.

Peter van D. is al decennia een bekende naam in de drugswereld. Hij werd in de jaren tachtig groot met de productie van pillen. Van D. wist lange tijd onder de radar te blijven totdat hij in het vizier kwam van de opsporingsdiensten dankzij het kraken van de versleutelde berichtendienst Sky ECC.

Over de verblijfplaats van verdachte Rudi G. kon zijn advocaat Bas Janssen geen duidelijkheid geven. Zijn cliënt zat in voorlopige hechtenis, maar keerde niet terug naar de gevangenis na een onbegeleid bezoek aan de tandarts. Verdachten Van D. en Mustafa A. blijven in voorarrest. De voorlopige hechtenis van verdachte Lambert V. uit Hoensbroek werd eerder al opgeheven.

:

Bron: 1Limburg Nieuws