Home > Burgemeester Donders onder vuur binnen college Roermond

Burgemeester Donders onder vuur binnen college Roermond

sep 22, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Donders is nu zeven jaar burgemeester in Roermond. Ze vindt onder meer dat mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen en dat er een soort berusting is van ‘zo gaat dat nu eenmaal in Roermond’.

Zelfs de rest van het college van B en W was niet op de hoogte van de brandbrief. Wethouder Marianne Smitsmans laat namens alle wethouders weten: “Wij als wethouders zijn er eigenlijk totaal door overvallen. Het kwam heel onverwacht. We vinden het jammer dat de burgemeester deze weg heeft gekozen en het debat in de openbaarheid wil voeren.”

Ook Dirk Franssen, vicefractievoorzitter van de grootste oppositiepartij LVR waarvan ook Jos van Rey deel uitmaakt, is kritisch. “De vraag is of je met zo’n brief de verbinding zoekt of juist de confrontatie. Het lijkt meer met ontbinden te maken te hebben dan met verbinden.”

Zowel Franssen als Smitsmans vindt dat er de afgelopen jaren hard gewerkt is om de bestuurscultuur te verbeteren, en dat die ook daadwerkelijk beter is dan toen Donders aantrad. Smitsmans: “Natuurlijk kan het altijd nóg beter, maar is dit dan de juiste manier?”

De LVR uitte eerder al kritiek op het functioneren van Rianne Donders als burgemeester in Roermond. De partij wil de vraag of haar positie nog houdbaar is na het sturen van de brief niet beantwoorden. Dirk Franssen: “Maar dit draagt er niet aan bij. Laat ik daar helder in zijn.”

Ook in het college van B en W zal een kritisch gesprek volgen met de burgemeester. Marianne Smitsmans: “Als je zo’n brief schrijft als burgemeester, dan weet je dat alle opties open liggen. Maar daar willen we nog niet op vooruit lopen. We gaan eerst een goed gesprek volgen en dan zien we verder.”

Woensdagavond is er een overleg tussen burgemeester Donders en de fractievoorzitters in de Roermondse raad.

Bron: 1Limburg Nieuws