Home > Belgische wolf komt deze kant op dus zet hek maar vast neer

Belgische wolf komt deze kant op dus zet hek maar vast neer

sep 22, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Met maatregelen doelt René Janssen op ‘wolf-fencing’, dat is een anti-wolvenomheining met stroomdraden. Sommige veehouders in Limburg hebben dat al aangelegd om hun, voornamelijk, kleinvee te beschermen. “Prikkeldraad houdt de wolf niet tegen”, vertelt Janssen.

In de Belgische gemeente Oudsbergen weten ze dat inmiddels ook. Op ongeveer 15 kilometer van de Limburgse grens is een veertigtal schapen, runderen en pony’s aangevallen, gedood en opgegeten door een roedel van negen wolven. “Een mannetje van deze roedel heeft ook al een schaap in Stramproy gegrepen. Dus ze pendelen af en toe de grens over. Straks als de jonge wolven groot zijn en een eigen territorium zoeken is de kans heel groot dat ze naar Limburg komen.”

Bang hoeft niemand te zijn voor de komst van de wolven vindt Janssen. “Mensen vallen ze niet aan. Het is wel heel belangrijk om vee te beschermen met een wolvenraster. Anders is het een lopend buffet voor de wolf.” In de Belgische gemeente is met schrik gereageerd op de aanblik van de aangevreten kadavers in de weilanden.

De Vlaamse gemeente eist maatregelen om het vee te beschermen. Volgens René Janssen moet de Provincie Limburg ook in actie komen. “Veehouders moeten subsidie kunnen krijgen om zo’n wolvenraster aan te leggen. We kunnen samenleven met de wolf als we maar investeren.” Hij wil het beeld van een lukraak moordende roedel wolven uit de wereld helpen. “Een wolf eet van alles. Van bosbessen, muizen, konijnen tot herten en wilde zwijnen. Als een wei met schapen of kalveren in het vizier komt dan zal het roofdier niet nalaten om toe te slaan, behalve als de omheining genoeg bescherming geeft.”

Als vrijwilliger van Wolvenmeldpunt Limburg weet René Janssen wanneer en waar een wolf in Limburg gesignaleerd wordt. “De laatste tijd is het rustig. We hebben weinig meldingen binnen gekregen.”

Het is een kwestie van tijd denkt Janssen voordat wolvenfamilies vaste voet aan de grond krijgen. “Ik denk dat er voor vijf roedels plek is in deze provincie, met ieder een eigen territorium. Dan kunnen wolven zijn die oorspronkelijk uit België, Duitsland, Frankrijk of Polen komen.”

Bron: 1Limburg Nieuws