Home > Coronaversoepelingen: meer ruimte voor horeca en evenementen

Coronaversoepelingen: meer ruimte voor horeca en evenementen

sep 25, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De samenleving gaat weliswaar iets verder open, maar daar staat tegenover dat voor veel plekken een coronabewijs, in combinatie met een legitimatiebewijs, nodig is. Hieronder de veranderingen nog eens op een rijtje.

Voor horecagelegenheden, zoals restaurants, cafés en sportkantines vervalt het maximum aantal bezoekers dat ze binnen mogen laten. Daar staat tegenover dat die bezoekers een coronabewijs moeten laten zien. Als toegangsbewijs gelden een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs, of een herstelbewijs dat aantoont dat iemand hersteld is van het coronavirus.

Voor horecagelegenheden geldt verder dat ze tussen 6:00 uur in de ochtend en middernacht open mogen zijn. Op het terras is overigens geen coronatoegangsbewijs nodig. Echter, als je bij een uitspanning binnen naar het toilet wil, is dat bewijs wél weer nodig. Voor afhalen, zoals bij de afhaalchinees, is geen coronabewijs nodig.

Evenementen, zoals professionele sportwedstrijden, festivals en feesten hoeven in de buitenlucht geen rekening meer te houden met een maximaal bezoekersaantal. Evenementen in binnenruimtes, zoals sporthallen, hoeven ook geen rekening meer te houden met een maximum aantal toeschouwers, zolang die op een vaste stoel zitten.

Evenementen in binnenruimtes zonder vaste zitplaatsen mogen driekwart van de capaciteit benutten. Ook moeten dergelijke binnenactiviteiten om middernacht voorbij zijn. Voor evenementen, festivals en feesten geldt dat er een coronabewijs nodig is.

De bezoekersbeperkingen voor de cultuursector zijn opgeheven. Dat betekent dat bioscoop, theater en poppodium weer de maximale capaciteit mogen benutten. Ook hier geldt: een coronabewijs is verplicht om toegang te krijgen.

De mondkapjesplicht vervalt op stations en perrons. In het openbaar vervoer, zoals bus, trein, tram en metro, blijft het mondkapje verplicht. Die verplichting geldt ook nog in het professioneel personenvervoer, zoals taxiverkeer en ziekenvervoer. In vliegtuigen en op daarvoor aangewezen plekken op luchthavens geldt ook nog een mondkapjesplicht.

In het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs hoeft buiten de les- of collegezaal geen mondkapje meer gedragen te worden. In de kinderopvang en het basisonderwijs hoeft bij één besmetting in een groep niet langer iedereen in quarantaine en getest te worden. In het mbo en hoger onderwijs vervalt de maximale groepsgrootte van 75 mensen.

Wat niet verandert, is het thuiswerkadvies: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Verder blijven er nog een paar basisregels gelden: weliswaar vervalt de verplichting tot afstand houden, maar het wordt wel een dringend advies. Dat is omdat de regel volgens demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aantoonbaar helpt om coronabesmettingen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en zorgen voor ventilatie in binnenruimtes.

In november beoordeelt het kabinet hoe het vanaf dan verder moet met de coronamaatregelen en in welke mate deze dan weer aangescherpt of losgelaten kunnen worden.

Bron: 1Limburg Nieuws