Home > Zwemmen in ijskoud open water steeds populairder

Zwemmen in ijskoud open water steeds populairder

jan 13, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Bij zwemclub De Grindgatzwemmers in Maastricht zien ze de aanmeldingen de laatste maanden dan ook stijgen.

Mannen en vrouwen die bij deze club zijn aangesloten, zwemmen een paar keer per week in grindgaten en plassen in Maastricht en omgeving. Ze zwemmen in een wetsuit tussen de 1500 en 3000 meter. Daarna nemen de zwemmers een gezondheidsdip zonder pak. Het koude water levert gezondheidswinst op zegt Luc Jacobs. Hij rijdt vanuit de Belgische grensplaats Bilzen naar de Limburgse hoofdstad om hier in open water te kunnen zwemmen. “Het is hier heerlijk, de natuur, het water. Het is super lekker als je uit het water komt. Je bent de hele dag fit.”

Is het zwemmen in koud water wel zo gezond als iedereen denkt. En wat is dan de gezondheidswinst? Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar Voedings- en Bewegingswetenschappen doet al jaren onderzoek naar de effecten van kou en warmte op het lichaam. Volgens hem is er zeker gezondheidswinst door in koud water te plonsen. “Het hangt er een beetje vanaf hoe lang iemand aan de kou wordt blootgesteld. Onderzoeken waarbij mensen zes uur lang in een ruimte waar het iets kouder is dan ze gewend zijn, laten goede resultaten zien”, zegt Van Marken Lichtenbelt.

“Zowel voor je stofwisseling als voor je suikerhuishouding laat dat onderzoek goede gezondheidseffecten zien. Zowel de spieren als het bruin vet worden geactiveerd.” Het plonsen in koud water kunnen de meeste mensen maar een paar minuten volhouden. Of dat genoeg is om dezelfde gezondheidswinst te krijgen is wetenschappelijk niet aangetoond.

De hoogleraar merkt op dat alle activiteit en beweging goed voor je lijf is, zeker nu de sportscholen dicht zijn. “Zwemmen is sowieso heel erg goede beweging, ook al doe je dat maar een paar minuten. Alle beweging die je kunt pakken, is meegenomen. Mensen die uit het koude water komen zeggen dat ze een boost, opkikker krijgen. Het is goed voor je mentale welzijn en je voelt je de hele dag fit.”

Bij de universiteit in Maastricht leidt Van Marken Lichtenbelt nu een onderzoek naar extreme kou op het lichaam, kou waarbij je een paar minuten moet rillen. De resultaten van de onderzoek worden over zes maanden verwacht.

Bron: 1Limburg Nieuws