Home > Niet eerder zoveel coronabesmettingen in een week

Niet eerder zoveel coronabesmettingen in een week

jan 18, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Niet eerder waren de cijfers over zeven dagen zo hoog als afgelopen week. Verrassend is dat niet. In de afgelopen maand sprong het aantal coronabesmettingen telkens per week omhoog.

In de week van 28 december tot en met 4 januari kregen 5926 provinciegenoten te horen dat ze besmet zijn. De week daarop testten 7936 Limburgers positief op het coronavirus. De enorme toename is toe te schrijven aan de omikronvariant van het coronavirus dat veel besmettelijker is dan de voorgangers. Wel lijkt de omikronvariant minder te leiden tot ernstige symptomen. Dat effect wordt nog eens extra versterkt door de boostercampagne van de GGD. Mensen die een derde vaccinatie hebben gekregen, bouwen meer weerstand op tegen het coronavirus.

Dat valt af te leiden uit het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Want die houdt geen gelijke tred met de weekrecords wat betreft coronabesmettingen.

Laatste week zijn in Limburg 26 patiënten met coronaklachten in het ziekenhuis opgenomen. In dezelfde periode waren in de provincie 9 sterfgevallen die gelinkt zijn aan het coronavirus. De week daarvoor ging het om 32 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis en 7 sterfgevallen door het coronavirus.

Met de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen volgt Limburg het landelijke spoor. In de afgelopen zeven dagen zijn in het hele land 242.961 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weekcijfer ooit, in de honderdste week van de coronacrisis.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 20 procent meer positieve tests dan in de week ervoor. Toen waren er zo’n 201.000 bevestigde besmettingen. Dat was de eerste keer dat het weekcijfer de grens van 200.000 passeerde.

Het nieuwe kabinet besloot vorige week om de beperkingen te versoepelen. Daardoor kan het aantal positieve tests de komende weken ‘sterk doorstijgen’, aldus het RIVM. Bij de persconferentie vrijdag zei premier Rutte al dat het aantal positieve tests zou kunnen oplopen tot ongeveer 80.000 per dag.

Ook landelijk daalt het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen verder. In de afgelopen week waren de klachten van 647 coronapatiënten zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden, van wie 94 op een intensive care kwamen te liggen. Dat zijn de laagste aantallen sinds de tweede helft van oktober. De instroom daalt voor de zesde week op rij. Vorige week waren er (na correctie) 940 opnames waarvan 146 op de ic.

Het RIVM registreerde in de afgelopen dagen dat 63 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Dat is bijna de helft van het sterftecijfer een week eerder. Toen waren er 116 geregistreerde coronadoden. Dat cijfer daalt voor de vijfde week op rij.

Bron: 1Limburg Nieuws