Home > Justitie onderzoekt onderkoeld en mishandeld ‘keldermeisje’

Justitie onderzoekt onderkoeld en mishandeld ‘keldermeisje’

jan 19, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit stukken in handen van L1. Sophies vader Heiko (30) zit sinds de start van het onderzoek vast op verdenking van poging tot doodslag en mishandeling.

Eind 2020 werd de toen zeven jaar oude Sophie in het ziekenhuis opgenomen met onderkoelingsverschijnselen. Het ziekenhuis meldde ‘verdachte omstandigheden’ bij de politie op basis van de lichaamstemperatuur van Sophie en verschillende verwondingen die het meisje had. Daarop startte de politie een onderzoek naar mishandeling en poging tot doodslag.

Heiko werd gearresteerd en zit nog altijd vast. Tijdens verhoren bij de politie heeft hij ontkend zijn dochter bewust aan extreme kou te hebben blootgesteld. Het meisje had volgens Heiko vaker last van plotse onderkoeling, waardoor ze bijvoorbeeld uit het niets rode handen kreeg. Hij verklaarde ook dat hij de bijzondere medische situatie van Sophie eerder al met een arts heeft besproken.

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet uitwijzen hoe Sophie onderkoeld raakte. In dat onderzoek worden meerdere scenario’s gewogen: onderkoeling door een lichamelijke aandoening, door een stressreactie of door blootstelling aan extreme kou. Een justitiewoordvoerster bevestigt dat er nog onderzoek wordt gedaan.

Naast de onderkoelingsverdenking, verdenkt justitie Heiko van het schoppen en slaan van zijn dochter. Het meisje was bovendien ondervoed en had een brandwond. Ook daarvoor is Heiko verantwoordelijk, denkt de aanklager.

De advocate van Heiko wil niet op het verhaal reageren. Naast Heiko werd ook zijn toenmalige vriendin gearresteerd, maar zij werd na een maand weer vrijgelaten. Ze bleef wel verdachte in de zaak. Ook haar advocate wil niet reageren. Er is nog geen procesdatum ingepland. Woensdag vindt er wel een tussentijdse zitting plaats in de rechtbank van Roermond.

Bron: 1Limburg Nieuws