Home > LIVE: Sporten en knippen in het theater als protest

LIVE: Sporten en knippen in het theater als protest

jan 19, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 19 januari:

Al twee dagen op rij sluit een recordaantal scholen geheel of gedeeltelijk de deuren. Dat blijkt uit navraag van BNR bij scholen en uit data van de website scholenmeldpunt.nl. Het meldpunt registreerde afgelopen maandag zelfs een recordaantal van 50 meldingen. Zeker 56 scholen zijn deels gesloten en hebben klassen naar huis gestuurd, 16 scholen zijn volledig dicht.

De tijdelijke kapsalon in het Amsterdamse Concertgebouw is woensdagochtend volgens planning open gegaan. Dat de gemeente Amsterdam mogelijk een vroegtijdig einde komt maken aan de protestactie omdat het tegen de coronaregels is, was voor de concertzaal geen reden om de actie Kapsalon Theater af te blazen.

“Wij vonden de boodschap te belangrijk om het vanwege mogelijke handhaving door de gemeente niet door te laten gaan”, zegt een woordvoerder van het Concertgebouw. In het Concertgebouw zijn twee kappersstoelen neergezet. Klanten die geknipt worden, kunnen tot 11.00 uur genieten van klassieke muziek. “In het ergste geval krijgen we een waarschuwing, maar die hebben we er wel voor over”, aldus de woordvoerder.

Theater Orpheus in Apeldoorn heeft de activiteiten rondom de actie Kapsalon Theater afgelast vanwege de aangekondigde handhaving door de gemeente. Het theater en de bijbehorende kapsalon blijven wel open voor mensen die er werken om zo “een signaal” afgeven richting de overheid, aldus de directeur van Orpheus, Mirjam Barendregt.

Ze snapt dat de regels gehandhaafd worden, maar is wel teleurgesteld. “Regels zijn er niet voor niets. Echter in dit specifieke geval is geen sprake van openstelling van het theater, maar een ludieke protestactie om aandacht te vragen voor de situatie waarin podia en artiesten zich bevinden. Wij zijn oprecht teleurgesteld dat dit niet mogelijk is.”

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur heeft begrip voor de “noodkreet” van de cultuursector, die woensdag met de actie Kapsalon Theater komt. “Maar de opening van de samenleving moet stap voor stap gaan”, schrijft ze op Twitter. “Cultuur staat daarbij hoog op de agenda.”

Kappers en sportscholen mogen wel open, maar de theaters, musea en bioscopen moeten vooralsnog dicht blijven. Daar is grote verontwaardiging over in de cultuursector.

Naast theaters die woensdag de deuren openen omdat ze voor één dag tot kapsalon omgedoopt zijn, gooit ook een aantal musea de zaak open. Zij noemen zich voor één dag een sportschool. Zo is er een bootcamp in Beeld en Geluid in Den Haag, wordt het Stedelijk Museum in Alkmaar een sportschool en kun je rekken en strekken in het Fries Museum.

Ook twee Limburgse musea doen mee. Bij SCHUNK in Heerlen wordt pilatesles gegeven en in Museum Thorn wordt ‘hartverwarmend gegymd’. Lees meer.

De meeste burgemeesters zeggen de acties van de cultuursector woensdag niet te zullen gedogen. De 25 voorzitters van het Veiligheidsberaad willen één lijn trekken. Dat schrijft het AD. In verschillende steden in Nederland wordt onder het mom van Kapsalon Theater actie gevoerd: bezoekers krijgen een knipbeurt terwijl ze naar een optreden van een artiest in een theater kunnen kijken.

Lees meer.

Verschillende theaters en musea in Nederland voeren woensdag actie tegen de vanwege de coronamaatregelen nog altijd gesloten cultuursector. Zo’n zeventig Nederlandse theaters en concertzalen worden voor de actie Kapsalon Theater omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden. Meerdere burgemeesters geven geen toestemming voor het protest en kondigen aan de coronaregels te gaan handhaven.

Onder meer het Parktheater in Eindhoven doet mee aan de actie

De overlast op straat is tijdens de coronapandemie de afgelopen twee jaar fors toegenomen. De politie is het afgelopen jaar 536.747 keer uitgerukt voor overlast onder jongeren, verwarde personen en dak- en thuislozen, geluidshinder en openbare dronkenschap. In 2019 was dit nog 366.809 keer. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Politie, schrijft .

Bron: 1Limburg Nieuws