Home > Video: Victim blaming, Laurens heeft er mee te maken

Video: Victim blaming, Laurens heeft er mee te maken

jan 19, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Zautsen is een van de slachtoffers die over vertelt in de korte documentaire erover van Sunny Bergman.

75 procent van de mensen die voor het eerst met hun verhaal naar buiten komen, worden geconfronteerd met minimaal één negatieve of beschuldigende opmerking. Daarom moet er volgens de Rijksoverheid meer bekendheid komen rondom vBergman kreeg van de overheid de opdracht om er een documentaire over te maken.

In die documentaire spreekt Laurens Zautsen over zijn ervaringen met seksueel geweld. “Ik kwam een jongen tegen op Instagram. We spraken al snel af, dat vond ik goed. Maar hij werd al vlug vrij dwingend op Whatsapp. Toen ik bij hem kwam werd hij best hardhandig. Ik vond dat niet fijn, maar wist niet goed of dat bij het ‘spelletje’ hoorde.”

Achteraf kreeg hij vaker opmerkingen uit zijn omgeving. Had hij niet te snel met hem afgesproken? Was hij niet gewoon naïef geweest? De date wilde wat ruws, was jij daar eigenlijk gewoon niet klaar voor? “Eerst was ik het daarmee eens, maar later dacht ik. Je kunt er alles van vinden, maar als iemand zich onveilig voelt of bang is, dan moet je er in de eerste plaats gewoon voor iemand zijn. Ik had het fijn gevonden als mensen gewoon een beetje naar me geluisterd hadden toen.”

Bron: 1Limburg Nieuws