Home > Jongerenwerker liet jeugd elkaar ’therapeutisch’ mishandelen

Jongerenwerker liet jeugd elkaar ’therapeutisch’ mishandelen

jan 19, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Sjef heeft woensdag spijt betuigd tijdens de eerste rechtszitting in zijn zaak.

De Maastrichtse veertiger is op 6 oktober 2021 gearresteerd op verdenking van meerdere pogingen tot zware mishandeling en twee gevallen van dwang. Alle verdenkingen zien op zijn werk als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Trajekt en de manier waarop hij dat werk invulde. Sjef geloofde naar eigen zeggen dat onderlinge gevechten tussen zijn cliënten therapeutisch konden werken.

Als een cliënt onzeker was, betaalde Sjef bijvoorbeeld een ander om zich in elkaar te laten slaan. Dat moest het zelfvertrouwen van de onzekere cliënt goed doen. Het geweld werd ook gefilmd.

Het geweld heeft volgens betrokkenen jarenlang plaatsgevonden en kwam aan het licht toen één van de jongeren vorig jaar naar de politie stapte. Daarna zijn meer jongeren gehoord door de politie en uiteindelijk werd Sjef aangehouden in zijn eigen woning. Werkgever Trajekt en voetbalclub Geusselt Sport, waar hij in het bestuur zat, hebben inmiddels afscheid van hem genomen.

Zijn advocaat Hans Ruijsink vroeg de rechter woensdag om het voorarrest van Sjef te schorsen. “Dit is een bijzondere zaak. Cliënt had afwijkende ideeën over zijn werk, maar goede bedoelingen. En hij boekte ook resultaat. Een van die jongens verklaart dat hij onzeker was en gepest werd, maar dat hij ‘stoer’ werd door wat Sjef hem leerde.”

De aanklager verzette zich tegen een eventuele vrijlating van de Maastrichtenaar. “Soms doe je met goede bedoelingen de meest vreselijke dingen. Verdachte heeft misbruik gemaakt van kwetsbare jongeren.” De rechter ging daar in mee en verlengde het voorarrest van de veertiger.

Zelf nam Sjef ook het woord tijdens zijn eerste zitting. “Wat ik gedaan heb, gaat alle pedagogische kaders te buiten. Ik ben er ziek van en heb zielsveel spijt. Niet alles wat er is gezegd, is waar. Maar ik heb jongeren aangezet tot geweld en dat was niet juist.”

Justitie heeft naast Sjef verschillende jongeren als verdachte gehoord. Zij worden verdacht van mishandeling, omdat ze in het kader van de zogeheten therapeutische sessies andere cliënten van Trajekt in elkaar sloegen. De aanklaagster heeft nog geen beslissing genomen over het wel of niet vervolgen van deze verdachten.

Bron: 1Limburg Nieuws