Home > 30 burgemeesters willen fundamenteel ander coronabeleid

30 burgemeesters willen fundamenteel ander coronabeleid

jan 20, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“Wij willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt door ongelijke en selectieve handhaving (horeca oogluikend open laten gaan en theaters niet)”, schrijven de burgemeesters in de . De meeste van hen zijn ook voorzitter van een Veiligheidsregio.

Ze vinden dat de maatregelen “voorspelbaar, logisch en redelijk” moeten zijn. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld de snel wisselende regels rond de mondkapjes”, aldus de burgemeesters. Ze vinden dat de aanpak van corona moet veranderen. “Zeker nu blijkt dat corona in meerdere of mindere mate bij ons zal blijven, moeten de waarden van onze samenleving vooropstaan.”

Burgemeesters krijgen de laatste weken steeds meer te maken met protestacties tegen het coronabeleid. In verschillende steden gingen winkels en horeca uit protest open, en woensdag was er ook een protestactie in de cultuursector. Theaters en musea vinden het onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld winkels, sportscholen en kappers wel open mogen, maar zij niet.

“De samenleving zoekt de mazen van de wet, uit onvrede over de maatregelen en uit wanhoop over de uitzichtloze positie waarin een groot aantal maatschappelijke sectoren is komen te verkeren”, zeggen de burgemeesters daarover.

Daarom pleiten de bestuurders voor een nieuwe inrichting van gezondheidszorg zodat de samenleving verder open kan. “Pas als burgers hoop kunnen ontlenen aan het beleid en zien dat maatregelen ook werkelijk leiden tot de verbetering van hun persoonlijke omstandigheden en hun omgeving, kunnen zij vertrouwen hebben in de bestuurders die hiervoor verantwoordelijk zijn.” De keuzes moeten volgens de burgemeesters wel in evenwicht zijn tussen het effect op de gezondheid en het effect op de burgers en de samenleving.

“Wij willen echter ook in staat zijn om in deze moeilijke tijd naast onze inwoners, onze ondernemers, onze kunstenaars enzovoort te staan en een beschermende arm om hen heen te kunnen slaan, in plaats van hen alsmaar te bestraffen.” En daar is perspectief op lange termijn voor nodig. Het kondigde recent aan dat zo’n langetermijnvisie in de maak is.

Bron: 1Limburg Nieuws