Home > Handbalmannen beginnen EK-hoofdronde tegen Frankrijk

Handbalmannen beginnen EK-hoofdronde tegen Frankrijk

jan 20, 2022 | 1Limburg, Sport

Oranje heeft ondertussen steeds meer last van de gevolgen van corona. Donderdagochtend werden weer twee besmettingen bekend in het Nederlandse team.

Het feest was enorm bij de Nederlandse handbalmannen toen ze zich dinsdagavond wisten te plaatsen voor de hoofdronde van het EK. Nadat de handbalvrouwen zich de afgelopen jaren al in de kijker wisten te spelen, lukt de mannen dat nu ook. In 2020 waren de handbalmannen voor het eerst aanwezig op het EK. Het bereiken van de hoofdronde lukte toen niet, maar het doel, het boeken van een overwinning lukte toen wel. Twee jaar later is opnieuw het vooraf gestelde doel gehaald: het bereiken van de hoofdronde van het EK, oftewel behoren tot de beste twaalf ploegen van Europa.

De groei die Oranje heeft doorgemaakt is duidelijk te zien. Waar twee jaar geleden nog kansloos werd verloren van Spanje en Duitsland, wist Oranje de afgelopen week te winnen van Hongarije, vorig jaar nog vijfde op het WK, en Portugal, twee jaar geleden zesde op het EK. Met het bereiken van de hoofdronde heeft Oranje een nieuwe stap gezet en behoort het voor het eerst bij de beste twaalf landen van Europa. De komende week mag Oranje, met zes Limburgers in de selectie, zich gaan meten met de beste landen van Europa.

:

In de hoofdronde worden de twaalf landen die zijn doorgedrongen tot de volgende ronde verdeeld over twee groepen met ieder zes landen. Nederland zit in een groep met Denemarken, Frankrijk, IJsland, Montenegro en Kroatië. Nederland speelt de komende week tegen vier landen. Alleen tegen IJsland hoeft Oranje niet te spelen omdat het dat land al trof in de vorige ronde. Dat duel werd met 29-28 nipt verloren door Oranje, waardoor Oranje met een achterstand aan de hoofdronde begint.

De punten die je als land hebt behaald tegen landen die ook zijn doorgegaan mag je namelijk meenemen naar de volgende ronde. Ondanks dat Nederland twee overwinningen boekte, begint het met nul punten aan de hoofdronde. Portugal en Hongarije zijn namelijk uitgeschakeld. In de groep van Oranje hebben Frankrijk, Denemarken en IJsland allemaal twee punten meegenomen uit de vorige ronde. Nederland, Kroatië en Montenegro hebben nul punten. Nederland zal daardoor een extra overwinning moeten boeken om kans te maken op de volgende ronde.

De nummers één en twee van de groep gaan namelijk naar de halve finales. De nummer drie van de groep mag gaan strijden om de vijfde plek en de nummers vier, vijf en zes zijn uitgeschakeld.

Nederland treft de komende zeven dagen sterke tegenstanders. Te beginnen met Frankrijk, donderdagavond om 18:00 uur. De Fransen wonnen afgelopen zomer goud op de Olympische Zomerspelen in Tokio. Daarnaast werden er de afgelopen twaalf jaar nog drie wereldtitels, twee Europese titels en nóg een Olympische titel binnengehaald. Daarna wacht Montenegro, een tegenstander vergelijkbaar met Oranje, dat voor het eerst in 14 jaar weer de hoofdronde van het EK heeft bereikt. Vervolgens wacht Denemarken, de wereldkampioen van 2019 en 2021 en de verliezend finalist van de afgelopen Olympische Spelen. Tot slot is Kroatië, de verliezend finalist van 2020, de tegenstander.

Met bovenstaande statistieken is duidelijk dat Oranje niet de favoriet is de komende week om de halve finales te bereiken. Sterker nog, het zou een gigantische stunt zijn als Oranje bij de eerste twee landen in de poule zou eindigen. Maar ook in het handbal is niets onmogelijk. Oranje heeft met Luc Steins uit Voerendaal en Kay Smits uit Geleen twee ervaren spelers in de selectie. Smits is zelfs topscorer van het toernooi tot nu toe met 32 doelpunten. Een andere Limburger, Jasper Adams uit Geleen, sprak dinsdag over een geweldige ervaring voor de jonge spelers: “De jongens in onze selectie die er nu aan komen, pikken deze ervaring mee. Dat hadden wij niet. Voor het Nederlands handbal is het geweldig.”

:

De afgelopen dagen is er slechts één dissonant voor de handbalmannen: het aantal coronabesmettingen. Oranje werd de afgelopen dagen geconfronteerd met vier coronabesmettingen. Doelman Dennis Schellekens is één van de positief geteste spelers, daardoor zal keeperstrainer Gerrie Eijlers volgens de minuten gaan maken onder de lat als reservekeeper.

Bron: 1Limburg Sportnieuws