Home > The Voice-winnaar Phil Bee: ‘Het is echt schandalig’

The Voice-winnaar Phil Bee: ‘Het is echt schandalig’

jan 20, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Een aangifte van verkrachting tegen rapper Ali B., een bandleider die foto’s van zijn geslachtsdeel stuurt naar deelnemers en Marco Borsato die jonge kinderen zou betasten. Het YouTube-programma BOOS trok de beerput rondom de Voice of Holland donderdagmiddag open. In totaal kwamen er bij BOOS tientallen meldingen binnen over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. In de uitzending komen de slachtoffers aan het woord.

Advocaat Phil Boonen, advocaat slachtoffers van zedenmisdrijven, vindt de uitzending enorm schokkend. “Zeker als je ziet om hoeveel mensen het gaat. Als je dan de aantallen hoort, negentien mensen bij de een, en weer andere bij de ander.” Het meest schokkend vindt Boonen het voorbeeld van Ali B. die onverwachts een slachtoffer begon te zoenen. “Ze bevroor, dat zie je vaak bij slachtoffers. Hoe ze dat vertelt, dat gaat door merg en been. Hoe iemand dat moment zo beleeft”, vertelt Boonen in L1mburg Centraal.

Advocaat Ivo van de Bergh, die verdachten van zedenmisdrijven bijstaat, trekt nog geen conclusies na het zien van de BOOS-uitzending: “Er is ook een andere kant. De verhalen van de vermeende verdachte. Die kennen we op dit moment niet, nog voldoende. En daar moeten we ook oog voor hebben.” Het hele gesprek tussen Van de Bergh en Boonen is hierboven terug te zien.

Ook Phil Bee uit Margraten, de meest recente winnaar van The Voice Senior, heeft de onthullende uitzending gekeken. Voor de camera van L1 vertelt hij, zichtbaar aangedaan, het volgende: “Schandalig, dit machtsmisbruik. Ik hoor het zelfs over The Voice Kids. Ik vind het echt schandalig. Als dat mijn dochters waren, dan ging ik persoonlijk die mensen opzoeken. Dat gevoel krijg je dan.” Ook zijn hele reactie is hierboven terug te zien.

In de langverwachte BOOS-uitzending over The Voice of Holland worden meerdere ex-kandidaten en medewerkers aan het woord gelaten. Zij zouden slachtoffer zijn van seksueel overschrijdend gedrag, of zelfs verkrachting.

Zo zou Marco Borsato tijdens zijn functie als coach bij The Voice of Holland en The Voice Kids verscheidene kandidates en medewerkers hebben betast. Een zestal, van wie drie minderjarig, heeft zich bij de redactie van BOOS gemeld, werd duidelijk in de uitzending van donderdag.

Drie jonge vrouwen vertellen aan Tim Hofman in BOOS dat zij “overwegend in werksferen langdurig en ongewenst betast” zijn door Borsato. Dit zou zijn gebeurd op de billen. Een van hen was een werknemer bij The Voice. Ook meldden zich drie voormalig kandidaten van The Voice Kids. Een meisje van 14 jaar oud werd naar eigen zeggen betast op de billen tijdens de jaarlijkse barbecue die Borsato organiseert voor oud-kandidaten.

Een van de aangiftes tegen rapper en The Voice of Holland-coach Ali B is vanwege verkrachting. Dat zegt een ander slachtoffer, anoniem, in de aflevering. De vrouw vertelt dat ze wist dat er meer vrouwen slachtoffer waren, omdat Ali B dat haar verteld zou hebben. “Maar ik heb ze nooit gevonden. En om in je eentje tegen iemand die zo veel geld heeft, zo veel macht heeft, aangifte te gaan doen en verder eigenlijk geen bewijs te hebben van wat er is gebeurd, dat is een heel grote stap.”

Volgens het programma zou het bij de rapper gaan om een “patroon” in zijn gedrag. Meerdere oud-kandidaten doen anoniem hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ali B ontkent alle aantijgingen en zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. “Dit is kwaadsprekerij zonder dat mij duidelijk is waartegen ik mij moet verdedigen”, zegt hij in een reactie tegen het programma.

Ook de inmiddels ex-partner van Linda de Mol, Jeroen Rietbergen, en de regisseur van het programma zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag. Rietbergen bevestigde dat nieuws vorige week.

John de Mol, die The Voice bedacht en jarenlang produceerde, reageert ook in de uitzending van BOOS op de vele schandalen. Hij belde naar eigen zeggen Rietbergen in 2019 op en zei dat hij direct alles uit zijn handen moest laten vallen en naar het kantoor moest komen. Toen Rietbergen tien minuten later arriveerde heeft De Mol hem naar eigen zeggen een half uur lang verbaal “alle hoeken van de kamer” laten zien. “En me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet plat op z’n bek te slaan.”

De BOOS-aflevering is via te zien.

Bron: 1Limburg Nieuws