Home > LIVE: Oostenrijk eerste land in Europa met vaccinatieplicht

LIVE: Oostenrijk eerste land in Europa met vaccinatieplicht

jan 21, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws:

Het kost meer tijd om operaties die door de coronacrisis zijn uitgesteld in te halen, omdat er niet genoeg mensen zijn die in een operatiekamer kunnen werken. Dat meldt.

Het personeelstekort in de operatiezorg zit niet bij de artsen, maar bij de anesthesiemedewerkers, de operatieassistenten en de verpleegkundigen die na een operatie voor de patiënt zorgen, de recoveryverpleegkundigen. Er stromen te weinig nieuwe mensen in op de opleidingen. Ook is er nu een extra hoog ziekteverzuim.

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag weer samen en bespreekt dan de quarantaineregels voor het onderwijs. Nu is de richtlijn dat een hele klas naar huis moet bij drie of meer besmettingen.

De onderwijssector hoopt dat er ruimte is voor versoepelingen van die richtlijnen. “Soms gaan nu 25 leerlingen naar huis die geen klachten hebben”, aldus een woordvoerder van de VO-Raad, die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt.

Steeds minder mensen halen een boosterprik tegen het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 766.000 oppepprikken gegeven. Dat is het laagste tempo sinds begin december, komt naar voren uit nieuwe cijfers die de overheid naar buiten heeft gebracht.

Bijna 7,9 miljoen mensen hebben tot en met woensdag een boosterprik gekregen. Zo’n 7 miljoen van hen gingen daarvoor naar een vaccinatielocatie van de GGD en naar schatting 837.000 kregen de prik bij een zorginstelling of een ziekenhuis.

Voor het eerst in ruim zes maanden zijn vorige week minder mensen overleden dan normaal is voor de tijd van het jaar. Het statistiekbureau CBS wijst naar de lockdown, de boostercampagne en de opkomst van de vermoedelijk minder dodelijke omikronvariant als mogelijke oorzaken. Maar de onderzoekers beschikken nog niet over de gegevens waarmee ze dat kunnen aantonen.

Eind 2021 was voor het eerst in maanden geen sprake meer van oversterfte. Zo heet het als meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in de sterftecijfers. Die ontwikkeling zette door en dat resulteerde in een opvallend laag sterftecijfer vorige week. Naar schatting overleden 3250 mensen, ruim 100 minder dan verwacht.

Ernst Kuipers kijkt met tevredenheid terug op zijn eerste coronadebat als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Het was een uitstekende discussie over een heel lastig onderwerp: hoe versoepel je nou en ga je langzaam de maatschappij open doen terwijl het aantal besmettingen heel hoog is”, zo liet hij na afloop weten.

Kuipers kreeg tijdens het debat vooral kritische vragen van partijen die ook bij het vorige kabinet al kritisch waren over de aanpak van het virus. Zo drong Sylvana Simons van BIJ1 erop aan dat het kabinet meer zou doen om besmettingen en daarmee sterfgevallen te voorkomen. “Het kabinet houdt rekening met 80.000 besmettingen per dag. Als ik die zin lees, dan zie ik 80.000 kansen dat we nog meer mensen verliezen en nog meer mensen opzadelen met die vakkundig onbenoemde lijdensweg van long covid.”

De Tweede Kamer van het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met de invoering van een vaccinatieplicht voor alle inwoners vanaf 18 jaar vanaf 1 februari. De maatregel is volgens de regering bedoeld om de impact van toekomstige coronagolven aanzienlijk te verminderen en lockdowns te voorkomen. Het is de meest verregaande wetgeving in de EU tot nu toe op het gebied van de inperking van rechten van burgers op basis van het beleid tegen het coronavirus.

Frankrijk gaat geleidelijk de recent opgelegde coronabeperkingen versoepelen of zelfs afschaffen. Zo vervallen vanaf 2 februari de verplichte afstandsregels, het verbod op voorstellingen en uitvoeringen en het dragen van een mondmasker buitenshuis dat in bepaalde gebieden is opgelegd. Nachtclubs kunnen waarschijnlijk vanaf 16 februari weer open. Tevens geldt het advies om waar mogelijk vanuit huis te werken.

Bron: 1Limburg Nieuws