Home > GGD wil soepelere quarantaine: ‘Mentale schade is te groot’

GGD wil soepelere quarantaine: ‘Mentale schade is te groot’

jan 21, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Ook de krabbels van directeur Jac Rooijmans van de GGD Limburg-Noord en Fons Bovens en Frank Klaassen van GGD Zuid Limburg staan onder het stuk.

“Wij als Directeuren Publieke Gezondheid hebben ons tot nu toe volledig achter het quarantainebeleid geschaard. Maar nu zien we vanuit onze verantwoordelijkheid voor de publieke gezondheid dat het middel quarantaine voor scholieren zijn doel voorbijgeschoten is en de gezondheidsschade nou juist toeneemt.”

Daarom voelen ze zich verantwoordelijk om zich hard te maken voor een versoepeling van de quarantaineregels. “Als we de regel van quarantaine bij drie of meer besmettingen versoepelen, hoeven er minder klassen naar huis gestuurd te worden. Scholen zijn dan weer beter in staat op een normale manier onderwijs te verzorgen en jongeren krijgen weer de kans om zich gezond en veilig te ontwikkelen.” Het Outbreak Management Team (OMT) zei eerder dat ze vrijdag de huidige regels .

Nu is het namelijk zo dat als er drie leerlingen in een klas besmet zijn, de hele klas naar huis moet. “Dat is best snel. In heel Nederland zit op dit moment een kwart van de basisschoolleerlingen in quarantaine. Op basis van de groei in het aantal coronabesmettingen zal dit aantal de komende week nog fors groeien”, verwachten de directeuren.

Omdat veel kinderen niet zijn gevaccineerd en tot 18 jaar geen boosterprik kunnen krijgen, hebben met name zij last van de negatieve effecten van de regels. Het zorgt voor leerachterstanden, maar ook sociaal isolement. Want jongeren kampen steeds vaker met eenzaamheid of depressieve gevoelens, zeggen de directeuren.

“Sommigen vinden dat ze in een uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen. Toekomstperspectief ontbreekt, er is geen zicht op verbetering van de situatie van jongeren. Sociale contacten voor een langere periode zijn door de coronaregels ingeperkt en dat belemmert hun relationele en seksuele ontwikkeling.”

Naast jongeren zijn er ook veel andere kwetsbare groepen in de samenleving die extra zwaar worden getroffen door de quarantaineregels. De directeuren noemen onder anderen ouderen, psychisch kwetsbaren en sociaal zwakkeren. Het leidt tot ingrijpende effecten voor de hele samenleving. Als de trend van de besmettingen doorzet dreigt ontwrichting van de samenleving”, aldus de directeuren.

Bron: 1Limburg Nieuws