Home > Gemengde gevoelens bij horeca na uitgelekt OMT-advies

Gemengde gevoelens bij horeca na uitgelekt OMT-advies

jan 22, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“We mogen weer ondernemen, maar aan de andere kant zijn we gematigd blij. Er zijn natuurlijk heel wat spelregels en beperkingen die nog gelden”, zegt voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht en Heuvelland.

Aan de heropening zouden wel voorwaarden zitten zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen. “We hopen dat er nog gesproken wordt over inloop tot 20:00 uur en sluiting om 22:00 uur. Dit zou de restaurantsector heel erg kunnen helpen, want dan kunnen ze tenminste een fatsoenlijk diner aanbieden.”

Als het kabinet besluit om de horeca tot 20:00 uur open te laten gaan, volgen er protestacties. Dat verzekert eigenaar Herbert Coenders van Liesbeth’s Grand Café in Horst. “Dat is voor ons geen perspectief. En als we om 20:00 uur dicht moeten, zouden we het eens moeten hebben over de steun. Die is niet toereikend. Zonder extra steun houden we het niet langer vol”, stelt Coenders.

Ruim dertig horecazaken in de gemeente Horst aan de Maas waren zaterdagmiddag weer tijdelijk open uit protest tegen het coronabeleid. Tussen 12:00 en 16:00 uur mochten ze weer gasten ontvangen. Volgens burgemeester Ryan Palmen is dat goed verlopen. “De horeca heeft een punt kunnen maken. Wel is er iemand beboet die na 16:00 uur nog open was.”

Het ziet er dus naar uit dat de cultuursector binnenkort ook weer open mag. Eerder deze week werd er nog actie gevoerd tegen de sluiting van theaters en musea, die werden omgetoverd tot kapsalon of gymzaal. “Binnen het OMT is men gaan beseffen dat het allemaal niet eerlijk is. Enerzijds is het zes weken te laat, maar anderzijds zou het voor het publiek fantastisch zijn om naar het museum te komen. Want wat is er nou mooier dan die cultuurbeleving die ook troost biedt in deze lastige tijd?”, vertelt directeur Stijn Huijts van het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Het uitgelekt OMT-advies is een mooie vervolgstap richting volledige heropening, maar volgens Paulus moet er ook gekeken worden naar de vastelaovend. De horecabranche wil nu al een duidelijk stappenplan. “Er kan namelijk niet één week voor carnaval besloten worden of het doorgaat of niet. Met verplicht zitten en anderhalve meter afstand kun je geen fatsoenlijk carnavalsfeest organiseren.”

De meest betrokken bewindslieden buigen zich maandag over het OMT-advies. Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.

Bron: 1Limburg Nieuws