Home > Live: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt iets toe

Live: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt iets toe

jan 23, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van zondag 23 januari:

De publieke gezondheidszorg in Nederland is onvoldoende voorbereid op een nieuwe gezondheidscrisis zoals een pandemie. Daarvoor waarschuwt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland in een interview met de NOS.

Hij is met name bezorgd over het tekort aan artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten. “Daar zijn echt gaten geslagen en daar moeten we niet een beetje investeren, maar heel fors en heel structureel. Het aantal van deze artsen moet minstens verdubbelen om voorbereid te zijn op een volgende pandemie”, zegt Rouvoet. Hij wil 600 miljoen euro per jaar om die basis weer op orde krijgen.

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 65.393 nieuwe positieve coronatesten geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Het oude record was van vrijdag, toen waren het er 57.492. Zaterdag waren er na correctie 46.198 positieve coronatests.

Door de snelle stijging van het aantal positieve tests kunnen computersystemen de meldingen niet bijhouden, waardoor een groot deel nog niet is verwerkt. De achterstand is zondag opgelopen tot ongeveer 48.000 over de laatste zes dagen. Dat is iets meer dan zaterdag, toen de achterstand op ongeveer 46.000 stond. Die besmettingen zijn al wel bevestigd, maar konden nog niet geregistreerd worden.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 321.070 positieve tests. Gemiddeld waren er in de afgelopen zeven dagen 45.867 positieve tests per dag. Met de achterstand erbij zouden die aantallen dus nog een stuk hoger liggen.

Duitsland houdt waarschijnlijk vast aan de coronamaatregelen die nu van kracht zijn. Dat hebben meerdere premiers van deelstaten gezegd voorafgaand aan het coronaberaad dat ze maandag hebben met bondskanselier Olaf Scholz. Er liggen nu geen plannen op tafel om de huidige maatregelen te versoepelen, zei premier Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen tegen Der Tagesspiegel. Wüst legde uit dat het nu nog te vroeg is voor versoepelingen omdat het ziekenhuispersoneel door het grote aantal besmettingen is uitgeput.

In Duitsland gelden beperkende maatregelen voor toegang tot onder meer horeca. Vergaande maatregelen zoals de sluiting van scholen zijn niet van kracht.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1093 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een toename van tien ten opzichte van zaterdag, toen er 1083 coronapatiënten opgenomen waren.

De vorige keer dat het aantal ziekenhuisopnames iets toenam was afgelopen maandag, van 1217 een dag eerder naar 1239.

Op de verpleegafdelingen liggen zondag nog 818 coronapatiënten. Op de intensive cares gaat het om 275 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur werden 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s en 92 op de verpleegafdelingen.

In Brussel zijn tegenstanders van het coronabeleid begonnen aan een betoging die via de Europese wijk richting het Jubelpark voert. De organisatoren verwachten tienduizenden deelnemers uit België en andere landen.

De krant De Morgen meldde dat er onder de betogers veel mensen zijn die met Nederlandse, Vlaamse, Belgische of Franse vlaggen lopen. Ook lopen actievoerders met spandoeken met daarop teksten als ‘vrijheid, geen dictatuur’ en ‘de maatregelen moeten stoppen’. Veel demonstranten zijn met de trein gekomen. Spoorwegmaatschappij NMBS heeft daarom extra personeel in de overvolle treinen ingezet.

De gemeente Venlo heeft zaterdag twee horecagelegenheden in de binnenstad gesloten, meldt Omroep Venlo. Volgens de omroep waren de twee horecabedrijven zaterdag geopend en waren er gasten aanwezig in beide gelegenheden. Vanwege de coronamaatregelen mogen horecazaken hun deuren niet openen. .

Handballers Kay Smits en Jasper Adams hebben na afloop van het EK-duel tegen Montenegro positief getest op corona. Beide Limburgse handballers zijn direct in isolatie gegaan. Naast de Limburgers hebben ook Samir Benghanem en fysiotherapeut Robert Baardse een positieve testuitslag gekregen. .

Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een illegaal pokertoernooi in Waalwijk. Volgens de politie kwamen er signalen van verdachte situaties binnen, waarop agenten het pand aan de Grotestraat zijn binnengevallen. In het pand waren bijna veertig mensen illegaal aan het pokeren. Zij hebben allemaal een boete gekregen voor het overtreden van de coronamaatregelen. Ook hebben agenten bijna 7500 euro in beslag genomen. Er is niemand aangehouden.

In de buurt van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem ontdekte de politie een illegaal feest. Daar waren zo’n zeventig mensen bijeen gekomen. Volgens een woordvoerder van de politie ging het om een verrassingsfeestje, waar meer mensen op af kwamen dan de bedoeling was. Toen de politie aankwam, gingen de feestgangers naar huis. Zij waren al aan het opruimen.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar bruiloft met partner Clarke Gayford uitgesteld vanwege de coronapandemie. De premier maakte zondag op een persconferentie bekend dat de regering extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus neemt, omdat de eerste gevallen van de omikronvariant in het land zijn ontdekt.

Het dragen van mondkapjes wordt verplicht in onder meer winkels en het openbaar vervoer. Ook worden er bij evenementen maximaal honderd gevaccineerde personen toegelaten.

Bron: 1Limburg Nieuws