Home > Fortuna verliest van RKC na dramatische eerste helft

Fortuna verliest van RKC na dramatische eerste helft

jan 23, 2022 | 1Limburg, Sport

Door de nederlaag staat Fortuna nog steeds op de 17e plaats, terwijl hekkensluiter PEC Zwolle tot op één punt genaderd is dankzij een overwinning op Heerenveen.

Fortuna kon niet slechter aan de wedstrijd beginnen, na anderhalve minuut stonden de mannen van Sjors Ultee al op een 1-0 achterstand. Fortuna-verdediger Nigel Lonwijk liet zich verrassen in een duel met Finn Stokkers. Lonwijk probeerde uiteindelijk de bal nog weg te werken, maar gaf zo onbedoeld een assist op Juriën Gaari die bij de tweede paal de bal tussen de benen van doelman Michael Verrips binnen schoot.

Die vroege achterstand leek een verlammende werking te hebben op de spelers van Fortuna. RKC was continue dreigend, terwijl de Fortunezen geen enkele kans wisten af te dwingen in de eerste 20 minuten. De Griek Andreas Samaris was de grote pechvogel aan de kant van Fortuna Sittard. Eerst kreeg hij een klap in zijn gezicht, waardoor hij verzorging nodig had. Vervolgens werd hij in de 19e minuut opnieuw geraakt in een luchtduel met Jens Odgaard. RKC mocht door en uit die aanval werd spits Michiel Kramer in stelling gebracht die gemakkelijk de voorsprong kon verdubbelen.

In het restant van de eerste helft zakte het niveau van Fortuna ver door de ondergrens heen. Doelman Verrips gaf de bal bij het uitverdedigen cadeau aan Odgaard, die vervolgens vrij kon inschieten. Zijn schot was niet hard genoeg waardoor Verrips nog net op tijd de bal uit zijn doel kon tikken. In de 32ste minuut maakte opnieuw Lonwijk een fout bij het uitverdedigen en leverde de bal zomaar in bij RKC. Een steekpass later stond Stokkers oog in oog met Verrips die de 3-0 wist te voorkomen.

In de tweede helft liet Fortuna dan eindelijk wat aanvallende intenties zien. Het veldspel was beduidend beter dan in de eerste helft en dat leverde kansen op. In de 52ste minuut werd een goed genomen vrije trap van Zian Flemming gekeerd door doelman Etienne Vaessen. Drie minuten later probeerde Deroy Duarte het verdienstelijk van afstand, maar opnieuw hield doelman Vaessen zijn doel schoon.

In de 63ste minuut kregen de Sittardenaren loon naar werken middels een penalty, nadat Seuntjens onderuit werd gehaald door doelman Vaessen. Het was Seuntjens zelf die de penalty nam en schoot overtuigend in het zijnet. De 2-1 gaf Fortuna nog meer hoop, terwijl RKC geen schim meer was van de ploeg in de eerste helft. Angst om de voorsprong in te leveren liet de Waalwijkers steeds verder terugzakken, waardoor de ploeg van Sjors Ultee in de slotfase continue gevaar kon stichten.

Ondanks dat de Fortunezen de laatste 25 minuten in de aanval waren en RKC moest verdedigen, kreeg Fortuna niet meer die grote kans die voor de gelijkmaker moest zorgen. Veel aanvallen kwamen tot aan de achterlijn, maar de echte eindpass ontbrak. Zo moest trainer Ultee opnieuw een tegenvaller verwerken in de strijd tegen degradatie. Met name het vertoonde spel in de eerste helft zal zorgen baren voor de komende weken, waar Fortuna nieuwe ontmoetingen met directe concurrenten voor lijfsbehoud tegemoet gaat.

Bron: 1Limburg Sportnieuws