Home > LIVE: ‘Horeca en cultuur onder voorwaarden weer open’

LIVE: ‘Horeca en cultuur onder voorwaarden weer open’

jan 24, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het kabinet wil de horeca, cultuur en een deel van de evenementen heropenen. Het plan is om de horeca en cultuur tot 22.00 uur ’s avonds te openen onder voorwaarden. Geplaceerde evenementen mogen ook weer doorgaan, begrijpt het ANP uit kringen rond het Catshuisoverleg. Dinsdag wordt hierover een besluit genomen.

Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers, buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk weer open. Daar moet men zich aan de regels voor de niet-essentiële dienstverlening houden. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet heropenen. De nachthoreca evenmin.

Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot 20.00 uur mensen mogen binnenlaten, die dan om 22.00 uur weer buiten moeten staan. Zo’n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.

Voor de tweede dag op rij zijn ongeveer 65.000 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 64.757 bevestigde besmettingen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets lager dan het recordaantal van 65.351 positieve tests op zondag.

Het RIVM kampt nog steeds met een grote achterstand, maar die is wel iets kleiner geworden. In de afgelopen zeven dagen zijn zo’n 46.000 positieve tests nog niet geregistreerd. Op zondag stond de teller op zo’n 48.000 positieve tests over zes dagen.

De laboratoria die vaststellen of geteste mensen het coronavirus onder de leden hebben, bereiken maandag hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Het is niet mogelijk om meer mensen te testen dan nu al gebeurt. Daardoor kan het gebeuren dat mensen langer moeten wachten op hun test wanneer ze proberen een afspraak te maken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag iets toegenomen. In totaal liggen er nu nog 1141 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 48 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal Covidpatiënten wel verder af. Daar liggen momenteel nog 262 coronapatiënten, 13 minder dan zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 879 coronapatiënten. Dat zijn er 61 meer dan de voorgaande dag.

Frankrijk is vanaf vandaag overgestapt op een 2G-beleid. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd of die genezen zijn van een coronabesmetting hebben nog toegang tot onder meer cafés, toeristische plekken en sportlocaties.

Het Franse parlement stemde eerder deze maand met een grote meerderheid in met de wet waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer (zoals binnenlandse vluchten). Dat geldt ook voor reizigers uit het buitenland.

Minder dan twee weken voor het begin van de Olympische Spelen in Peking heeft de eerste atleet/coach positief getest op corona. Het geval kwam zondag aan het licht tijdens de voor sporters, officials en mediavertegenwoordigers verplichte test op het vliegveld van de Chinese hoofdstad.

Dat meldt de officiële website van Peking 2022. Het is niet bekendgemaakt om wie het gaat.

De quarantaineregels voor schoolgaande kinderen moeten worden aangepast, zegt ic-arts Diederik Gommers tegen BNR. De roep om versoepeling van de quarantaineregels wordt steeds groter omdat door omikron steeds meer mensen thuis zitten. Vooral schoolgaande kinderen en hun ouders merken het aangezien er veel besmettingen op basisscholen zijn.

“De bedoeling is dat zoveel mogelijk kinderen zo lang mogelijk naar school kunnen gaan, maar met de huidige regels is dat niet haalbaar”, zegt Gommers.

In China worden zes nieuwe coronabesmettingen gemeld onder mensen die betrokken zijn bij de Olympische Spelen. Tot nu toe zijn tientallen mensen daar besmet, van wie er zeker dertig in de Olympische ‘bubbel’ zitten.

Er zijn nog geen atleten besmet, zegt correspondent Sjoerd den Daas in Peking in het NOS Radio 1 Journaal. “Het gros van de atleten moet nog binnenkomen.” Zo vertrekt de eerste vlucht van het Nederlandse sportteam woensdag.

Binnen de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is sprake van machtsmisbruik en racisme. Volgens medewerkers belemmeren de misstanden een effectieve aanpak van de coronacrisis, staat in een intern onderzoek, dat NRC in handen heeft.

De problemen blijven volgens het onderzoek voortduren, omdat WHO-medewerkers niet durven te klagen uit angst voor represailles. Ook zouden daders niet of te mild gestraft worden.

De meest betrokken coronaministers en adviseurs uit het Outbreak Management Team OMT komen vanochtend bij elkaar in het Catshuis, de ambtswoning van premier Rutte. Ze bespreken welke versoepelingen kunnen worden aangekondigd op de persconferentie van morgenavond om 19.00 uur.

Zaterdag werd duidelijk dat het OMT adviseert om de horeca en de cultuursector weer open te laten gaan tot 20.00 uur. Over dat tijdstip is nog discussie. Volgens ingewijden wil het kabinet voor de cultuur- en sportsector ruimere openingstijden vaststellen. De horeca zou vooralsnog wel om 20.00 uur dicht moeten.

UNICEF grijpt 24 januari, de Internationale Dag van het Onderwijs, aan om alarm te slaan over de grote leerachterstanden die door coronamaatregelen zijn ontstaan. Bijna twee jaar na de uitbraak van de pandemie worden nog altijd meer dan 635 miljoen leerlingen getroffen door volledige of gedeeltelijke schoolsluitingen, stelt de kinderrechtenorganisatie.

Het sluiten van onderwijs moet zo snel mogelijk stoppen, vindt UNICEF. En het heropenen van scholen alleen is niet genoeg: leerlingen hebben intensieve begeleiding nodig om hun onderwijsachterstanden in te halen. “Door de verstoring van het onderwijs hebben miljoenen kinderen minder geleerd dan als ze in de klas hadden gezeten”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Vooral jongere en achtergestelde kinderen lijden het grootste verlies.”

Bron: 1Limburg Nieuws