Het predicaat is een erkenning voor scholen die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. Limburg telt acht excellente scholen, waar Praktijkonderwijs Roermond nu ook bij hoort. “Fantastisch en terecht voor al mijn leerkrachten. Ze verdienen allemaal een tien”, vertelt directrice Annemarie Geenen trots.
Voordat een school zo’n predicaat kan krijgen, moet deze zelf worden aangevraagd. Dat kan alleen als ze al de waardering ‘goed’ hebben gekregen van de Onderwijsinspectie. Als ze aan de voorwaarden voldoen, komt een onafhankelijke jury in actie. Die beoordeelt of het onderwijs van goede kwaliteit is en of de school zich onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren met een specifiek profiel. Dat profiel dient de school zelf in.
Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) kost dit veel tijd, wat scholen ervan weerhoudt om het te doen, ongeacht of ze excellent onderwijs geven. Zo ervaarde directrice Annemarie Geenen dit niet. “Wij hebben namelijk een cultuur in de school waarin wij hele ambitieuze, maar realistische doelen stellen. Werknemers krijgen ook genoeg ruimte om deze uit te werken. Dit vervolgens allemaal op papier zetten, vloeit daaruit voort en kost ons niet veel extra moeite.”
Praktijkonderwijs Roermond diende geen bescheiden profiel in. “Bij ons ging het niet op een klein profieltje. Van arbeidsmarkt tot onderwijsaanbod en zelfstandig leren wonen. Van vrijetijdsbesteding tot goed burgerschap. We excelleren op deze vlakken”, vertelt Geenen. Iets wat de jury onderschrijft met het predicaat.
Geenen is ontzettend trots op haar leerkrachten. “Vooral omdat we dit als praktijkschool hebben bereikt”, vertelt ze. Geenen doelt op het volgens haar bestaande stigma dat leeft op het praktijkonderwijs. “Met dit predicaat laten we zien dat ook praktijkonderwijs waardevol is, ook al wordt daar vaker anders over gedacht. Het bewijst dat we als school een belangrijke schakel zijn in het opleiden van goede medewerkers voor uiteenlopende beroepsgroepen op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat ouders dat weten voor hun kind.”
Het predicaat is een kers op de taart, en dat werd maandag feestelijk gevierd. Wethouders Ferdinand Pleyte en Marianne Smitsmans uit Roermond en gouverneur Emile Roemer kwamen op bezoek. Roemer overhandigde een koffertje aan directrice Geenen met daarin het lovende juryrapport. Er werd geproost met een drankje en gebak en de leerlingen konden alles online volgen.
Bron: 1Limburg Nieuws