Home > De strijd tegen huisjesmelkers: nieuwe kamerverhuur verboden

De strijd tegen huisjesmelkers: nieuwe kamerverhuur verboden

jan 27, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het is een van de grotere problemen in de gemeente: woningen die die door huisjesmelkers worden opgekocht en voor te hoge prijzen per kamer worden verhuurd.

Wijken worden steeds vaker geconfronteerd met huisjesmelkers, maar ook met malafide beleggers en andere slechte verhuurders die huizen opkopen en daar veel mensen bij elkaar huisvesten. Zo wil de gemeente ook de overlast die gepaard gaat met grootschalige huisvesting van onder meer arbeidsmigranten tegengaan. Daarnaast is het opsplitsen van woningen op één adres niet meer toegestaan.

Volgens wethouder Jordy Clemens (Wonen) hebben inwoners last van geluidsoverlast en verloedering van hun woonomgeving, terwijl verhuurders geld beuren aan deze praktijken. “Die foute ontwikkeling willen we per direct stoppen. We zien bijvoorbeeld dat woningen in een straat worden opgekocht waarna daar door uitzendbureaus allerlei mensen worden gehuisvest. Vaak tegen hoge huren”, aldus Clemens.

Door het nemen van een zogenaamd voorbereidingsbesluit heeft de gemeenteraad woensdagavond tot het verbod besloten voor in ieder geval een periode van één jaar. Echter kunnen er uitzonderingen worden gemaakt als huiseigenaren die een woning willen verkameren met goede plannen op tafel komen. De gemeente vindt het belangrijk om de levendigheid in het centrum te bevorderen door wonen boven winkels mogelijk te maken.

Bron: 1Limburg Nieuws