Home > Geen Limburgse bloemen meer met Pasen voor de paus

Geen Limburgse bloemen meer met Pasen voor de paus

jan 27, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De beroemde pauselijke woorden ‘Bedankt voor de bloemen’ zullen daarom vanaf dit jaar niet meer klinken. “Het is verschrikkelijk jammer”, zegt de bloemist donderdag op L1 Radio, die sinds 1988 betrokken was bij de bloemschikking op het plein.

Verder was hij sinds 2015 ook verantwoordelijk organisatie en realisatie ervan. Het coronavirus gooit roet in het eten. Volgens Deckers haakten sponsoren af voor de financiering van de bloemenpracht.

“In 2019 gingen we al op zoek naar nieuwe financiers. Aanvankelijk lukte dat, maar door de coronapandemie konden we de afgelopen twee jaar onze bloemenpracht niet realiseren. Nu hebben de sponsoren besloten dat het niet meer in hun marketingbudget past.”

Deckers baalt van het gedwongen besluit, maar is bovenal trots dat hij met zijn bloemen Nederland op de kaart heeft gezet. “Sinds 1986 hadden we daar een platform voor de Nederlandse sierteelt. Daarom is het zo zuur. Maar ik denk vooral aan hoe mooi het was om daar te werken. Het is verschrikkelijk jammer, maar op een bepaald moment moet je realistisch zijn. Het plein is al twee keer leeg geweest. We wennen er wel aan, al had ik dit jaar echt willen knallen.”

De bloemist kreeg in 2015 voor zijn werk op het Sint-Pietersplein een pauselijke onderscheiding van Paus Franciscus. “Dat was de bekroning op mijn werk.” Deckers benadrukt dat hij het niet kon realiseren zonder zijn team, kwekers, andere betrokken partijen en voorgangers natuurlijk. Het project is in 1985 gestart door de gebroeders Van der Voort. “Op hun sterfbed zeiden ze tegen mij: ‘ik snap niet dat je het ieder jaar weer voor elkaar krijgt’. Het is mooi wat we met z’n allen voor elkaar hebben gekregen.”

Komt er iets in de plaats voor de bloemenzee? Of blijft het Vaticaan leeg tijdens Pasen? “Ik weet het echt niet”, erkent Deckers. “Het is helaas niet meer mijn verantwoordelijkheid.”

Deckers heeft woensdagavond de mensen waarmee hij aan dit project werkte geïnformeerd, hoewel het merendeel al min of meer op de hoogte was. “Tientallen kwekers deden al die jaren mee. Rozenkwekers, bomenkwekers, bollenmannen met narcissen, hyacinten, blauwe druiven en tulpen, noem maar op. We hadden dertig medewerkers die in één dag het Sint-Pietersplein omtoverden. Het transport met de gekoelde wagens, alles is voorbij.” Talloze reacties kreeg hij. Heeft Deckers ook al iets gehoord vanuit het Vaticaan? “Nee, nog niet. Maar 35 jaar ‘Bedankt voor de bloemen’ horen is veel waard.”

Bron: 1Limburg Nieuws