Home > Handbalmannen kijken ’tevreden’ terug op EK: ‘Een feestje’

Handbalmannen kijken ’tevreden’ terug op EK: ‘Een feestje’

jan 27, 2022 | 1Limburg, Sport

Luc Steins en Thijs van Leeuwen keken bij Ziggo Sport tevreden terug op wat Steins een ‘rollercoaster’ noemt.

Luc Steins uit Voerendaal zegt trots te zijn op het team. “Ik ben tevreden met de resultaten en het vertoonde spel. Dit was het eerste toernooi waarin we vanaf het begin goed in het toernooi zaten met een overwinning op gastland Hongarije.” Want met die wedstrijd begonnen de handbalmannen, met zes Limburgers, twee weken geleden aan hun tweede EK. Het doel vooraf: het bereiken van de hoofdronde. Dat lukte. Voor meer dan 20.000 Hongaarse toeschouwers wist Oranje het gastland te verslaan. In het tweede duel werd er nipt verloren van IJsland, waardoor het duel tegen Portugal de beslissing bracht. Die werd gewonnen door Nederland.

Daardoor behoorde Oranje tot de beste twaalf landen van Europa en mocht het zich gaan meten met de beste handbalteams ter wereld. Tegen Olympisch kampioen Frankrijk wist Oranje een helft stand te houden, maar verloor het uiteindelijk met 34-24. Daarna werd er gewonnen van Montenegro, verloren van wereldkampioen Denemarken en woensdagavond gelijkgespeeld tegen Kroatië. “Dit was een heel speciaal toernooi voor onze ploeg. We waren een hecht collectief en het was een feestje om met dit team op pad te gaan”, kijkt Steins terug. Naast Steins maakten ook zijn broer Ivo Steins, Kay Smits, Jasper Adams, Ivar Stavast en Alec Smit deel uit van de selectie.

Oranje kreeg tijdens het EK te maken met een golf aan coronabesmettingen. Meer dan tien mensen die deel uitmaakten van de Oranjebubbel werden positief getest. Daardoor moesten ook nieuwe spelers worden ingevlogen. Thijs van Leeuwen was een van die spelers. De keeper uit Beek, ex-doelman van Bevo en Lions, werd afgelopen vrijdagochtend gebeld toen hij op kantoor zat. Nog geen 30 uur later verrichte hij cruciale reddingen tegen Montenegro. “Het is een fantastisch EK geweest. Ik voel me heel nederig en dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken.”

:

Van Leeuwen is vol lof over zijn teamgenoten. “Deze jongens verdienen allemaal een gouden medaille. Ik heb wel wat gezien, maar dit slaat alles. Deze jongens zijn voor mij al de sportploeg van het jaar.” De 34-jarige Van Leeuwen gaat er niet vanuit dat hij bij de volgende interlandperiode weer wordt opgeroepen. “Ik denk niet dat ik die illusie moet hebben. Ik denk dat de bond door wil met de jonge garde. Ze moeten met hen gaan werken, daar zit veel talent.”

Steins hoopt ook dat de ingeslagen weg kan worden voortgezet. “Er zijn jongens die allemaal mooie stappen hebben gezet naar topclubs, als dat er meer worden kunnen we groeien naar een topniveau. Dan kunnen we ook makkelijker wisselen. We hebben dit toernooi al weer extra wedstrijden gespeeld, dat is een meerwaarde voor de ploeg.” De handballer uit Voerendaal was overigens kritisch op zijn eigen spel. “Ik heb niet mijn allerbeste toernooi gespeeld. Ik heb mijn rol als spelverdeler goed weten in te vullen, maar ik vond mij soms te slordig.”

Steins durft niet te zeggen of dit EK de definitieve doorbraak is geweest voor de handbalmannen. “Dat zal moeten blijken. Het gaat volgend toernooi weer anders zijn. We gaan ons misschien wel plaatsen voor het WK. We hopen in ieder geval nog mooiere dingen te kunnen laten zien de komende jaren.” Het WK staat volgend jaar op het programma in Polen en Zweden. Door de goede resultaten op het EK stroomt Oranje pas in de laatste kwalificatieronde in. Tussen 11 en 17 april speelt Oranje wedstrijden tegen de winnaar van een wedstrijd in de eerste kwalificatieronde. Mocht Nederland die duels winnen, plaatst het zich voor het eerst sinds 1961 voor het WK.

Bron: 1Limburg Sportnieuws