Home > Verheijen: ‘Acties richtten zich op Extinction Rebellion’

Verheijen: ‘Acties richtten zich op Extinction Rebellion’

jan 27, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De gemeente ontving signalen dat er een protestactie op handen was rondom het terrein van VDL Nedcar. “Die signalen baarde zorgen”, zegt burgemeester Verheijen. Donderdagmiddag is er door de politie een einde gemaakt aan de protestacties die bij VDL Nedcar stonden gepland. De acties stonden in het teken van de kap van het Sterrebos. Nedcar wil een gedeelte van het bos kappen om een nieuwe fabriek te maken. Actiegroepen willen niet dat het bos wordt gekapt.

De signalen gingen over actiegroep Extinction Rebellion, die zouden mogelijk wegen gaan afsluiten. “Het veroorzaken van een verkeersinfarct in onze regio en erger. Om die reden heb ik donderdagochtend een noodbevel afgekondigd”, vertelt de burgemeester. De demonstranten wisten op het moment dat ze hun demonstratie bij de gemeente aankondigde niet dat er al een noodbevel van kracht was. “Er was geen sprake van een aangekondigde demonstratie, wellicht zit dat ook in de verwarring. Vanuit Red het Sterrebos zijn er op social media ook berichten verschenen. Onze acties richtten zich vooral op Extinction Rebellion. Dat is een andere actiegroep, ook veel activistischer naar mijns inziens.”

Het noodbevel geldt tot vrijdagochtend 9:00 uur. “De politie blijft in de omgeving van Nedcar totdat nodig is”, legt Verheijen uit. “Er zijn ongeveer 50 personen die het dringende verzoek hebben gekregen om het gebied te verlaten. Mochten ze dat niet doen, dan handelen ze in strijd met het bevel en dan heeft dan andere consequenties.” Verheijen bevestigt dat er één persoon is aangehouden. De actievoerder is opgepakt omdat die zich niet kon identificeren.

Red het Sterrebos laat in een reactie weten dat ze donderdagmiddag in samenwerking met Extinction Rebellion een demonstratie wilde organiseren. De groep wilde eigenlijk een spandoek ophangen in het bos, maar die actie kon niet doorgaan vanwege de grote aanwezigheid van de politie. De actiegroep wilde later op de dag alsnog een statement maken, maar werden onderweg naar Nedcar staande gehouden door de politie. “Wij zijn bijzonder ontzet door deze grove schending van ons recht op demonstratie en de massale aanwezigheid van politie en ME richting een handjevol vreedzame demonstranten”, laten beide organisaties in een verklaring weten.

Bron: 1Limburg Nieuws