Home > Rapport tien jaar Limburgse bestuurscultuur vrijdag op tafel

Rapport tien jaar Limburgse bestuurscultuur vrijdag op tafel

jan 28, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Visser is één van de drie leden van de commissie die door voormalig waarnemend gouverneur Johan Remkes is gevraagd om een foto van de bestuurscultuur in de provincie te maken. De twee andere leden zijn hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen van de Universiteit van Tilburg en oud-hoofdofficier van justitie Kitty Nooy. Zij was acht jaar lang portefeuillehouder integriteit bij het Openbaar Ministerie.

Remkes kondigde in mei de instelling van de commissie aan. Tegelijk riep hij een provinciaal meldpunt in het leven waar mensen vertrouwelijk maar niet anoniem vermeende schendingen van de integriteit kenbaar konden maken.

Dat leverde in totaal 150 meldingen op. Het was aan de commissie Bestuurscultuur om die op hun waarde te schatten. Soms is daarbij nadere informatie opgevraagd en is met melders gesproken. Wat dat heeft opgeleverd, wordt vrijdag duidelijk.

Bij de aankondiging van de commissie maakte waarnemend gouverneur Remkes bekend dat de nadruk van hun werk ligt op het naar boven halen van zaken die nog niet bekend zijn. Maar ook inmiddels bekende integriteitskwesties kunnen nog eens nader bekeken worden als daar aanleiding voor is, zo Remkes toen.

Officieel heette het dat de commissie zich gaat richten op mogelijke integriteitskwesties, onregelmatigheden en bestuurlijk afwijkend gedrag bij provincie, gemeenten en waterschappen in de periode 2011 tot 2021. Tegelijk moet zij de reeds getroffen maatregelen en het beleid op het gebied van integriteit tegen het licht houden. Uiteindelijk moet dat ook leiden tot een reeks van aanbevelingen en adviezen om het vertrouwen in bestuur te herstellen.

Behalve het beoordelen van de zaken die bij het meldpunt zijn binnengekomen en het doorspitten van documenten, heeft de commissie ook gesproken met een hele reeks betrokkenen om een beeld van de Limburgse bestuurscultuur te krijgen.

Het rapport van de commissie bestuurscultuur wordt vrijdag om 13:30 uur aangeboden aan gouverneur Emile Roemer. Het provinciebestuur komt in de loop van volgende week met een inhoudelijke reactie.

Bron: 1Limburg Nieuws