Home > Zaak Nicky nadert ontknoping: het kan nog alle kanten op

Zaak Nicky nadert ontknoping: het kan nog alle kanten op

jan 28, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Eerder werd Brech door de rechtbank in Maastricht al tot 12,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zowel Brech als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Enkele vragen en antwoorden over deze zaak:

Ondanks alle inspanningen van politie en justitie ontbreken er nog steeds veel stukken van de puzzel. Brech ontkent iedere betrokkenheid. Hij verklaarde per toeval bij het dode lichaam van Nicky te zijn uitgekomen. Door het ‘fatsoeneren’ van het lichaam, nadat hij ontdekte dat Nicky dood was, zijn volgens de man uit Simpelveld dna-sporen op de kleding van de jongen uit Heibloem achtergebleven. Daarna sloeg Brech in paniek op de vlucht. Deze tientallen dna-sporen zijn zeer belastend. Maar daar tegenover staat dat er geen sprake is van bloed- of spermasporen en dat er op het lichaam van Nicky vrijwel niets is aangetroffen.

Het verhaal van Brech klinkt misschien heel ongeloofwaardig, maar daartegenover staat geen enkel scenario van het Openbaar Ministerie. Waar en hoe is Nicky ontvoerd? Waar en hoe is Nicky misbruikt? En waar en hoe is Nicky gedood? We weten het niet en zullen er waarschijnlijk nooit achter komen. Iedere invulling daarvan blijft speculeren. Brech heeft in hoger beroep veel uitgebreider en emotioneler verklaard wat er volgens hem is gebeurd bijna 25 jaar geleden. Zijn verhaal klonk oprecht en misschien zouden alle details wel kunnen kloppen vanaf het moment dat Nicky dood lag in het sparrenbosje op ruim een kilometer van het tentenkamp op de Brunssummerheide. Alleen de grote vraag blijft: wat gebeurde daaraan vooraf? Volgens de aanklager kan niemand anders dan Brech hiervoor verantwoordelijk zijn. Dus is hij de dader.

Dat blijft lastig te zeggen. De kans op een veroordeling is zeker groter dan een kans op vrijspraak. Maar dat laatste kan niet worden uitgesloten. Strafrechters doen meestal na twee weken uitspraak, maar nu heeft het gerechtshof ruim twee maanden de tijd genomen. Dat geeft maar aan hoe ingewikkeld de zaak is. Alle verdenkingen wijzen naar de man uit Simpelveld, niemand anders zou het gedaan kunnen hebben, maar het keiharde bewijs ontbreekt. Met tal van aannames en interpretaties moeten de zwarte gaten in de film worden ingevuld. In iedere strafzaak blijven er dingen onduidelijk en onzeker, maar de vraag is hier: hoeveel onzekerheid accepteert het gerechtshof om tot een veroordeling te komen? Het wettig bewijs kan worden geleverd, maar met te weinig overtuiging volgt vrijspraak.

Advocaat Gerald Roethof kwam op de allerlaatste dag van de behandeling met een slimme zet. Hij deed een voorwaardelijk verzoek aan de rechters. Mochten ze de dna-sporen als bewijs meenemen om tot een veroordeling te komen, dan pleitte hij eerst voor een activiteitenonderzoek. Welke handelingen zijn er precies verricht om de dna-sporen bij Nicky achter te laten op zijn onderbroek en pyjama? Daar zouden externe deskundigen eens goed naar moeten kijken en daarover eerst verslag over moeten uitbrengen. Op dit moment is het nog steeds onduidelijk of het gerechtshof daarmee instemt. Maar mocht dat het geval zijn, dan volgt er vrijdag een tussenvonnis en zal het nog maanden duren voordat we weten wat de afloop van deze zaak is.

Bron: 1Limburg Nieuws